torsdag 7 mars 2013

Nej tack till slöjor på SVT:s programpresentatörer!



En muslimsk organisation har krävt att muslimska kvinnor, som arbetar på SVT (t.ex. som programpresentatörer) ska ha rätt att bära slöjor. SVT har sagt nej.

”Det är diskriminering av muslimer”, utropar samma organisation.
Kravet att kvinnor ska bära slöja är i grund och botten en form av kvinnoförtryck och diskriminering. (Märk att de som framfört kravet till SVT har varit män!) Om hon är obeslöjad framkallar hon lust och syndiga tankar hos mannen. I extrema muslimska kulturer räcker det inte med en slöja. Hela ansiktet ska vara täckt. I Afghanistan bär kvinnorna den s.k. burkan, varvid även ögonen blir osynliga. Det är också i Afghanistan som förtrycket av kvinnorna tar sig de mest vedervärdiga former.

Men det är inte bara hår och ansikte som ska döljas i många muslimska kulturer. Kjol eller klänning måste gå ned till fotknölarna. Det problemet skulle ju kunna lösas enkelt genom att kvinnan bar långbyxor, något som dock oftast är otänkbart.

SVT bör definitivt hålla fast vid sitt nej. Det har redan gjorts ytterst kontroversiella eftergifter för muslimska krav, vilka på sikt ytterligare försvårar kvinnornas situation. Det gäller t.ex. att ge muslimska kvinnor egna tider i simhallar, eftersom kvinnorna inte får vistas i simhallen tillsammans med okända män. Vi har således infört segregation i stället för integration! Att muslimska skolelever får ha slöja under gymnastiken är kanske inte så allvarligt, men om det utvidgas? Ska en gymnastiklärare ha slöja?
En skolsköterska?
En förskollärare?
För mer än ett år sedan krävde kvinnor som bar niqab (heltäckt ansikte men ögonen synliga) att få arbeta på Dagis. Även studerande vid gymnasium och universitet har ansett sig har rätt att ha niqap Hur ska läraren säkert kunna veta, vem det är som svarar på en fråga?
Hur göra vid prov?

Det är viktigt att säga nej till alla krav på att på det ena eller andra sättet dölja delar av kvinnans kropp. För att uppnå jämställdhet bör muslimska kvinnor i stället ta av sig slöjan eller kräva att också mannen i samma utsträckning döljer sig – och med samma motivering: Att beskåda hans hår, ansikte eller ben kan framkalla lust och syndiga tankar hos kvinnan.







Inga kommentarer: