måndag 4 mars 2013

Tacka glesbygdskommunerna för våra VM-medaljer!



Visst bör vi göra det!

Många av Sveriges största skidstjärnor kommer från norra Värmland (Thomas Wassberg) eller Dalarna (två exempel är ”Mora-Nisse” och Gunde Svahn)

Torgny Mogren är från Hällefors, en glesbygdskommun i Örebro län med glesbygdskommunernas alla problem.

Om vi ser på veckans VM-åkare, så flyttade Johan Olssons föräldrar tidigt till Östersund för att barnen skulle kunna åka skidor. Jämtland är en del av Norrlands inland. Stora arealer är ren glesbygd.

Ida Ingemarsdotter föddes i Sveg, som ligger i landskapet Härjedalen och också hör till Jämtlands län.

Charlotte Kalla, föddes i Tärendö i Pajala kommun, Norrbottens län.

Emil Jönsson är född i Årsunda, en liten ort i en jordbruksbygd, som ingår i Sandvikens kommun.

Orsaken till att så många duktiga skidåkare kommer från glesbygdskommuner är naturligtvis att där i allmänhet finns snö under vintern. Det kan vara ont om snö i våra storstadsregioner, där numera en stor del av Sveriges befolkning bor. Detta är också en förklaring till att Norge tycks ha betydligt lättare att vinna ädla medaljer i VM och OS. Även Norge har sina storstadsområden, men i den största, Osloregionen, är det möjligt ta ”Tricken” till Holmenkollen för att åka skidor. Och även i övrigt har storstadsbor snö på närmre håll än vad göteborgare och skåningar har.

Därtill kommer en annan viktig skillnad mellan Sverige och Norge. Norska regeringar har på ett helt annat sätt än de svenska slagit vakt om glesbygden. Syftet har varit att göra det möjligt för glesbygdsbor att bo kvar på sin ort. Avfolkningen av glesbygden har därför inte alls skett i det tempo som drabbat den svenska glesbygden. Det har gjort det lättare för Norge att få fram nya skidstjärnor!

Om avfolkningen av glesbygdskommunerna fortsätter i Sverige, kan vi knappast räkna med svenska framgångar av det slag vi upplevt under den gångna veckan!





Inga kommentarer: