torsdag 28 mars 2013

Lärarna – bottenskrapet på arbetsmarknaden?


Enligt Dagens Nyheter 27/3 kom 123 sökande med endast 0,1 poäng på högskoleprovet in på lärarutbildningarna. Det är faktiskt en prestation att kunna få så låga poäng.. Den som konsekvent genom hela provet väljer svarsalternativet C skulle få 0,4 poäng.

Genomsnittspoängen var 0,5. Troligen skulle den bli högre på vilken arbetsplats som helst.

Orsaken till denna sorgliga nyhet är att läraryrket idag är mycket impopulärt. Studenter med bra betyg väljer inte att bli lärare. Lön och arbetsförhållanden är alltför avskräckande. Eftersom kvinnor haft en benägenhet att acceptera lägre lön än män, har det manliga inslaget i lärarkåren minskat. Men nu föredrar även kvinnor andra utbildningar.

Lärarkandidaternas dåliga prestationer är utan tvekan ett hot mot den svenska skolan och därmed också mot utbildningen av våra elever. Jan Björklund har sjösatt en ny lärarutbildning, som lägger tonvikten på lärarnas kunskaper. Men vad hjälper det, om lärarkandidaterna inte har intellektuella förutsättningar att studera på högskolenivå? Kan dessa lärarkandidater verkligen ha lämnat gymnasiet med godkända betyg i viktiga ämnen? Och hur ska de kunna ge kunskaper åt sina egna elever?

I en enkät ställer Expressen 28/3 frågan ”Måste en lärare vara smartast i klassen?”. 75 procent av deltagarna tyckte det. Risken är stor att de blir besvikna på framtidens lärare!



Inga kommentarer: