lördag 30 mars 2013

Köp tysk fläxkfilé med penicillin!

Jag har här flera gånger kritiserat dagens lätvindiga sätt att använda antibiotika, vilket ökar risken för att fler bakterier blir resistenta mot penicillin och andra antibiotika.
   Jag har nämnt att även i länder i Europa är det möjligt köpa penicillin utan att ha recept. Att i Kina läkare skriver ut penicillin åt patienter, som förmodligen har en vanlig virusinfektion, där intet antibiotika hjlper. Att i Indien fabriker vräker ut antibiotika i avlopppen, osv.
Men jag kanske borde ha börjat med vad som händer på betydligt närmre håll, nämligen i Danmark. Där får grisarna antibiotika "i förebyggande syfte". Alltså, även om de är fullt friska så får de denna medicin.Varenda griskulting!
   Och vad har hänt? Jo, förekomsten av resistenta bakterier har ökat!
Men vad säger grisodlarna om det?
Jo, att det är värre i Tyskland! Där får grisarna ännu mera antibiotika.
I förebggande syfte...
Kanske är det så att tyskarna försvarar sig med att det finns andra länder som vräker ut ännu mer antibiotika över grisarna!

Och igen: Läkemedelsindustrin gör inte mycket för att hitta nya antibiotika. Det anses inte vara tillräckligt lönsamt. Ett barn som fått penicillin mot en öroninflammation medicinenar inte mycket mer än en vecka. Sedan ska bakterierna ha dödats. Den som äter piller mot högt blodtryck eller sitt dåliga skelett kan medicinera under resten av livet. Därför är den medicinen meRA lönsam.
   Men jag misstänker att om visst antal år, då tusentals människor avlider varje år i lunginflammation och många andra sjukdomar på grund av att inget biter på bakterierna - då kommer man att förbanna den dumhet och nonchalans som just nu demonstreras, när det gäller detta problem. 

Inga kommentarer: