måndag 18 augusti 2014

”Avslöjarna” på radions Ekoredaktion avslöjar igen.




Jag har tidigare uppmärksammat Radions Ekoredaktion, som flera gånger har skrutit med att de gjort ”avslöjanden” genom att komma över sekretessbelagda handlingar inom regeringskansliet.

   En gång handlade det om att Sveriges ambassadör i Schweiz försökte förmå nyckelpersoner i Schweiz att verka för att det skulle bli "ja" i folkomröstningen om Schweiz skulle köpa svenska flygplanet Gripen. Det ”avslöjandet” bidrog säkert till att det blev nej i folkomröstningen och därmed ingen export av Gripen Det går ut över anställda på Saab, men på Ekot var man belåten.

För övrigt gjorde den svenske ambassadören helt enkelt sitt jobb. Det ingår i hans uppgifter att stödja svenska företag.

   Därefter kom Ekot över sekretessbelagda handlingar i den s.k. Saudiaffären. Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik, något som kan strida mot svenska regler för vapenexport. För detta ”avslöjande” belönades två journalister med stora journalistpriset.  

   Det tyckte jag var märkligt. Jag trodde inte journalisterna kommit över handlingarna genom långvarigt grävande utan att den verklige ”avslöjaren” var anställd inom regeringskansliet.

    Så tycks det också vara. Ekot har nämligen basunerat ut ett nytt avslöjande i Saudiaffären, och en av journalisterna har öppet berättat att han blev kontaktad av en person som fungerade som ombud för ”avslöjaren”, som ville att de skulle träffas. Den träffen blev enligt den ene journalisten dramatisk. Han höll på att komma för sent till mötet, eftersom hans cykel välte. Hans fortsatta kontakter med ”avslöjaren” beskrivs på ett sätt som påminner om en Hollywoodproducerad agentfilm.

   Det nya avslöjandet innebär att regeringen ville dra sig ur Saudiaffären. Men då kom det ett brev, skrivet av Marcus Wallenberg, som varit i Saudiarabien och fått klart för sig att saudierna hotade med att säga nej till stora svenska exportkontrakt. Regeringen gav efter.  

   Ekojournalisterna har också skrivit en bok om affären. Den heter ”Saudiaffären” och publiceras just när valrörelsen drar igång på allvar. Det är knappast en tillfällighet. På Sveriges Radio röstar man på miljöpartiet och vänsterpartiet!     

Inga kommentarer: