torsdag 14 augusti 2014

Filipstad utmanar Migrationsverket och Bert Karlsson.

”Avbryt den pågående upphandlingen av nya asylplatser i Filipstad!”

Det kräver kommunalrådet Per Gruvberger i ett brev till migrationsministern och generaldirektören för Migrationsverket.

   ”Gränsen för vad vi klarar av är nådd”.
   Kommunen klarar inte av att skaffa fram skola och barnomsorg för ytterligare asylansökande. ”Framför allt klarar vi inte att rekrytera personal”.

Det stora hotet är att Bert Karlsson vill öppna asylboende även på Hotell John för cirka 400 asylsökande. Han har redan cirka 180 flyktingar på Gamla sjukhuset i Filipstad. Kommunen själv har avtalat om att ansvara för 400 platser. Blir det ett tillskott på ytterligare 400 asylsökande, kommer antalet asylplatser  att närma sig 10 procent av kommunens befolkning.

   Kommunerna har inte vetorätt mot Migrationsverkets beslut, och det finns inga krav på att de som vill hyra ut lo  kaler ska samråda med kommunen. Under upphandlingstiden råder sekretess. Följden blir att Filipstad med mycket kort varsel kan få beskedet att nu kommer ytterligare 400 asylsökande.

   ”Det vi vänder oss emot är arbetssättet som exkluderar oss” säger Per Gruvberger. Hur det ser ut på orten med skolor, förskolor eller hur många asylplatser som redan finns vägs inte in. Det leder till att kommuner i glesbygden, med många tomma lokaler, får asylboenden, medan storstäder blir utan.

”Vi tycker det är orimligt att ett statligt uppdrag koncentreras till småkommuner i glesbygd,” säger Gruvberger.”

   Barnomsorgen i Filipstad har redan svårt att klara kravet på max 4 månaders väntetid på barnomsorgsplats. I grundskolan är 15 till 20 procent av eleverna nyanlända, på gymnasiet över 30 procent.

   Kommunledningen gör ingen hemlighet av sin oro över hur filipstadsborna skulle reagera om de asylsökande blir fler. ”Främlingsfientlighet och rasism är ett ständigt närvarande hot…kommunen kan hamna i en situation som kan bli mycket svår att hantera”.

     Till sist: Filipstads många asylsökande har ändå i vissa avseenden varit till nytta för Filipstad. Utan dem hade förmodligen Hotell John gått i konkurs. Där äter Bert Karlssons flyktingar. Stadens livsmedelsaffärer har fått ökad omsättning och förmodligen också vissa andra butiker.

De flesta uppgifterna är hämtade i Filipstads Tidning 14/8 2014.    

 

Inga kommentarer: