lördag 16 augusti 2014

Ökar antisemitismen i Sverige?






Det har hävdats från flera håll att antisemitismen breder ut sig i Sverige. Helena Lööw, vars doktorsavhandling handlar om den svenska nationalsocialismens historia är av den uppfattningen. Ett bevis för det skulle vara att det skett en kraftig ökning av nazistiska demonstrationer, och att nazister allt oftare stör möten, vars syfte är att agera mot främlingsfientlighet.

   Ofta har det varit Svenskarnas Parti, som organiserat de nazistiska aktionerna. Det är helt klart att det partiet har blivit mycket aktivt. Men bevisar det att antisemitismen i Sverige har vuxit?

   Tyvärr har det också blivit vanligare att svenska judar utsätts för trakasserier. Några överväger till och med att flytta från Sverige. Det är förfärligt!

   Detta kan ju tyda på att antisemitismen verkligen har ökat, men jag är inte helt övertygad. Många trakasserier sammanhänger med den snart hundraåriga konflikten mellan israeler och palestinier. Israels anseende har sjunkit kraftigt under senare år, och det senaste kriget i Gaza har gjort opinionen än mer negativ. Tyvärr sätter många likhetstecken mellan israeler och judar. Det gör säkert de flesta palestinier i Sverige och förmodligen också andra araber.

   Dylika hatbrott har varit så vanliga i Malmö att USA reagerade (där har ju fortfarande Israel ett starkt stöd). Kommunalrådet Ilmar Reepalu förvärrade situationen med ett fånigt uttalande.

   År 2003 publicerades en rapport om antisemitismen inom EU 2002-2003. I denna katalogiserades den kända ökningen av angrepp på judar och på judiska affärsrörelser, synagogor och begravningsplatser. Den största enskilda gruppen bakom angreppen var unga muslimska européer. Sverige tillhörde inte länderna med de flesta angreppen. Däremot hade Sverige den största ökningen av antalet angrepp.

Vad kan det bero på? Tacksam för svar!

 

Inga kommentarer: