lördag 16 augusti 2014

Förslaget att vattenskoterförare ska ha förarbevis är meningslöst!




Jo, det har kommit ett förslag att vattenskoterförare måste ha ”förarbevis”. (Ordet körkort ska tydligen reserveras för fordon på landbacken.)

Men problemet är att skoterförarna kan fortsätta köra utan något förarbevis, för risken att råka ut för en kontrollerande polis kommer att vara liten. De så kallade sjöpoliserna är inte många. Numera saknas sjöpolisbåt på Vänern, och de som finns längs kusterna är inte många. Och förmodligen kommer de att tycka att de har viktigare uppgifter att pyssla med.

Så förarbeviset ”båtar föga!”   

Vattenskotern, som bullrar och ryker, är till för att köra fort. Det hade varit bättre att kalla den för ”vattenmotorcykel”. Visst finns det båtar, som också kan köra fort. Men de kan användas till mycket annat än fortkörning. Till exempel att transportera människor till öar för att bada och sola. Vattenskotern är unik. Den används bara för fortkörning. Att placera mer än en person på en vattenskoter är farligt, och jag förmodar att det kommer att bli förbjudet, om det inte redan är det.

   Möjligen kan en och annan avskräckas från att skaffa sig detta otyg, om det i förarbeviset också ingår krav på teoretiska kunskaper. Alltså, som det gör i körkortet.  Den som i hög fart tar sig fram i skärgårdar bör kunna orientera sig på sjökort och känna till de vanligaste sjömärkena och prickarna.

Men hur vattenskoterföraren ska kunna sitta och läsa sjökort, samtidigt som han dånar fram i alldeles för hög fart, det begriper inte jag! 

Inga kommentarer: