fredag 8 augusti 2014

Migrationsverket sätter fart på främlingsfientligheten.


Migrationsverket (Mig) har genomfört en reform, vars konsekvenser börjar visa sig nu. I stället för att själv driva flyktingförläggningar, vänder sig Mig till företag, som får komma in med anbud. De ska uppge, hur hög ersättning de vill ha för att ge kost och logi åt ett visst antal flyktingar, som skall inhysas i en lämplig lokal någonstans i Sverige. Mig tar inte hänsyn till, hur det i övrigt ser ut i de kommuner, där de nya förläggningarna skall öppnas. Klarar de av att ge nya flyktingbarn plats i skola eller barnomsorg? I slutändan kan det bli oväntade utgifter för kommunerna.

      I storstadsregionerna är det inte lätt att hitta outhyrda fastigheter, som kan omvandlas till flyktingsförläggningar. På mindre orter är det lättare, något som Bert Karlsson upptäckt.  (Se inlägg 7/8)      

Lika stor framgång har han haft i Filipstad, där det s.k. ”gamla sjukhuset” förvandlats till flyktingförläggning för 160-170 flyktingar. Men Bert nöjer sig inte med det.

   I Filipstad finns också ett hotell (”Hotell John”), som under flera år befunnit sig på ruinens brant. Bert har faktiskt hejdat fallet genom att ge hotellet uppdraget att laga och servera mat åt flyktingarna på ”Gamla sjukhuset”. Men nu överväger Bert att ta hand om ytterligare 160 flyktingar som i så fall skulle få logi på Hotell John.

Detta har väckt en proteststorm i Filipstad, och när det gäller de ekonomiska frågorna är partierna överens:

 * Det blir för dyrt för en liten glesbygdskommun som Filipstad. Kostnaden per invånare stiger, ju mindre kommunen är.

* Filipstad tar emot fler flyktingar än någon annan kommun i Värmland.     

* Särskilt anmärkningsvärt är att rika kommuner som Karlstad och Hammarö inte tar emot fler.

    Men en insändare, signerad ”Nya moderaterna i Filipstad”, vållade uppståndelse också utanför Filipstad. Minst 90 procent av texten tar upp det partierna är överens om.

Men så finns följande rader:

Vi har idag ett centrum som många människor tyvärr undviker då de inte längre känner sig hemma där”.

När moderaternas gruppledare Ulf Söhrman skulle förklara detta sa han i P4 bl.a.:

”Det är många ute på kvällarna och nätterna, andra hudfärger och annat”.

Detta väckte uppståndelse även utanför Filipstad. Söhrman ångrade att han använt ordet ”hudfärger” men höll i övrigt fast vid sin kritik.

   En kommentar: Det kan inte vara många, som undviker att beträda Filipstads  centrum; dit måste de flesta gå – om de t.ex. vill hämta ut en medicin eller köpa vin. Men det finns tecken på att filipstadsbor blivit mer negativa till flyktingar: Ett sådant är insändare i lokaltidningen. Ett annat är resultatet i EU-valet. Filipstad blev den kommun i Värmland, i vilken sverigedemokraterna hade högst andel väljare.

Främlingsfientligheten har alltså ökat genom Migrationsverkets reform!  

   Moderaternas utspel var också ett tecken på att valrörelsen börjar dra igång. Kritik riktades mot Filipstads socialdemokratiska kommunalråd – och han svarade med att skylla på regeringen.

   I      

Inga kommentarer: