fredag 8 augusti 2014

Vågar politiker och media inte kritisera vissa heliga kor?


   Omar Omeirat har stått på socialdemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Filipstad.

Han deltog en fredag i en manifestation ”för mångfald och ett öppet Filipstad.”

Han är muslim och framhöll i ett tal att muslimer orättvist utpekas som antisemiter. De båda folken kommer ur samma ursprung, de kan inte hata varandra.

   Men dagen därpå skrev han på facebook, om hur ”våra syskon i Palestina blir slaktade av judesvinen”. Det väckte viss uppståndelse.

Filipstads Tidning frågade Per Gruvberger, kommunalråd och etta på samma valsedel, vad han tyckte om det som hänt. Han svarade att det inte var OK, men att han inte kunde säga ”vad som händer nu”.

”Kan man skriva så här och stå kvar på socialdemokraternas lista?”

”Nej, det är ett språkbruk som inte är acceptabelt.”   

   Per Gruvberger var dock inte beredd att direkt avfärda Omar som kandidat. Först vill han prata med honom. ”Vi måste ta ett snack med honom. Jag måste fråga vad han menar.”

Två dagar senare har enligt samma tidning Omar dragit sig tillbaka och lämnat socialdemokraterna.

”Så vi behövde inte ta ställning”, sade Åsa Hååkman-Felth, som är ordförande för Filipstads socialdemokrater.

Samma dag fanns en insändare i Filipstads Tidning, som belyser en annan aspekt i denna fråga. Läs den här i visst sammandrag!

”Varför skriver inte media som det var, ett rasistiskt inlägg? Nästan allt i Sverige är ju rasistiskt numera, till och med kinapuffar, men inte sådana inlägg. Varför?

Varför säger inte Per Gruvberger och Åsa Hååkman att det var ett rasistiskt påhopp, och varför måste man först prata med personen, innan man kan ha en åsikt om det han skrev? Han hyllar samtidigt en terrororganisation (Isis) genom att lägga upp deras symboler på facebook. Visa civilkurage, tack, man måste inte alltid höra med partitoppen, innan man kan säga det självklara.

   Om man vänder på situationen, om Omar i stället hetat Ulf och kallat palestinierna för muslimsvin och flaggade med någon högergrupperingssymbol, skulle naturligtvis rasist-epiteten stått som spön i backen, men inte nu. Varför? Har det att göra med den politiskt korrekta beröringsskräcken med islam?

   Omeirat har passerat bäst-före-datum. Skulle han inte åka ut med huvudet före och uteslutas ur partiet omedelbart är det helt otroligt – och vad skickar sossarna då för budskap till Filipstads invånare med judiskt ursprung?

Jag talar för många Filipstadsbor, när jag skriver detta”. 

P.A.J.

 

(Intressant men drog de sig för att sätta ut sina namn?)

Inga kommentarer: