onsdag 22 februari 2017

Den amerikanska drömmen har gått förlorad!

Hur i all världen kunde Trump bli USA.s president?
Svaret på den frågan kan vara att fokusera på förändringar i USA under de senaste trettio åren. Det har Der Spiegel gjort och resultatet är intressant. En intervjuad väljare som skulle rösta på Trump, uttryckte sin irritation över den makt  stora företag fått, vidare att fördelningen av tillgångar är orättvis, och att han, liksom många andra amerikaner, ej längre har några möjligheter att förbättra sina liv. 
Denne väljare uttryckte åsikter som stora väljargrupper i Europa också har – och som där förklarar väljarframgångar för högerextrema partier. Men i USA har det länge varit en självklarhet att en amerikan, som börjar med två tomma händer, ändå har en möjlighet att bli rik genom att arbeta hårt. Kanske har det varit möjligt. Men utvecklingen de senaste 30 åren har förvandlat denna slogan till en tom kliché.
Der Spiegel fann att i ”kapitalismens fädernesland” är ilskan mot etablissemanget så stor att till och med vänsterväljare kunde föredra att rösta på Trump. Åsiktsfriheten har i USA värderats högre än någon annanstans – men Der Spiegel utsattes för åsiktstester i entren till politiska kampanjmöten. Och många amerikaner släpper alla hämningar när de konfronterades med personer som tycker annorlunda.   
                             Det Spiegels slutsats blev att det självsäkra USA, som har exporterat sina värderingar med ”imperialistisk hybris” har förlorat sin identitet. Den demokratiska kapitalismen fungerar inte tillräckligt bra för att kunna hålla samman ett land på 325 miljoner invånare. USA är inte ensamt om att ha utsatts för denna kris; den finns också i Europa. Men USA har drabbats hårdast av alla. Den amerikanska drömmen har gått förlorad. Framgångarna berodde inte minst på de framstegslöften som drömmen byggde på. Men USA är ej längre ett föregångsland.
 Detta skifte har utnyttjats av Trump, som har förmågan läsa av stämningar. Svaret från honom blev ”America first”. Det har väckt hopp hos den vita majoriteten som börjat känna sig som främlingar i sitt eget land.

Det Spiegel påtalar också att under de senaste 30 åren har konservativa och nyliberala arbetat outtröttligt för att omintetgöra staten, som de ser som en form av påtvingat socialistiskt styre. En  följd tycks vara att amerikanska vägar och flygplatser befinner sig i ett uruselt skick. Trump är en av få konservativa, som insett att en ny sofistikerad och motståndskraftig stat är nödvändig. Men när han försöker tvinga Ford och BMV att investera i USA bryter han mot marknadens lagar; han beter sig som en äkta socialist!

Inga kommentarer: