söndag 19 februari 2017

,Kommer Europeiska Unionen att upplösas i höst?

Experter på att bedöma situationen i världen är ganska överens om en sak. Så instabilt och osäkert som läget är nu har det inte varit på många år. Stanford-ekonomen Nicholas Bloom leder ett projekt, som går ut på att försöka kvantifiera (mäta) oron.  Detta är naturligtvis svårt men försöket är intressant.
Han och hans studenter har kommit fram till att efter Trumps seger i presidentvalet  fördubblades den politiska osäkerheten. För att hitta något liknande är det nödvändigt att gå tillbaka till
 slutet av 1920-talet och den stora depressionen. Men enligt hans eget diagram är läget idag värre. Fördubblingen berodde inte enbart på Trumps seger. Britternas Brexit spelade också en stor roll.
Den stora depression ledde till misstro mot den västerländska demokratin, som ansågs ha misslyckats med att häva depressionen. I land efter land störtades demokratiskt valda regeringar och vi fick olika former av diktatorer. En av dem var Hitler.
Vi ser tyvärr tendenser till liknande utveckling i dag i Europa, framför allt i de länder som före Berlinmurens fall var satteliter till Sovjetunionen. Jag har i flera blogginlägg tagit upp den sorgliga utvecklingen i några av dess länder.
 Första hälften av 2017 kan bli dramatisk.. Frankrike ska välja president och en av kandidaterna är Marie le Pen. Hon vill bland annat att Frankrike ska gå ur EU och att invandringen till Frankrike ska stoppas. Klarar verkligen EU av den påfrestning som det skulle innebära att en av de stater som grundade EU, drar sig ur?    
Läget är så osäkert att det är fullt möjligt att Europeiska Unionen kommer att upplösas.




Inga kommentarer: