torsdag 2 februari 2017

Grundvattnet sinar på flera håll! Vad göra?

Jag har bloggat tidigare om att vi kanske står inför ett stort problem, Det har regnat alldeles för lite i stora delar av Sverige. Efter en rätt så regnfattig sommar, hade vi behövt få påfyllning under hösten och vintern. Men det blev inte så. Och vintern har, med undantag från länen längst i norr, inte gett oss mycket nederbörd.I södra Sverige är det fortfarande barmark ända upp till södra Värmland. I flera veckor har vi haft tät dimma dag efter dag - och den har endast gett oss i bästa fall några regndroppar eller snöflingor.
Jag har väntat på att medierna ska ta upp detta problem, men har inte blivit bönhörd. Fast det har säkert förekommit reportage lokalt i både tidningar, radio och tv. Men häromdagen var det ett inslag i radions P1. Där upplystes lyssnarna om att läget är kritiskt på flera håll. Om vi inte vädergudarna ser till att vi får ordentlig nederbörd snart, så kan grundvattnet ta slut. Läget är synnerligen kritiskt i delar av Småland.
Vad göra om grundvattnet det går så illa slut? Om det inte finns något vatten i kranarna? En möjlighet är att transportera vatten till dom som är utan.
Men var skall vattnet hämtas? Ska vi ta det i norra Sverige? Visst det går, men det blir dyra transporter.
Vi har två av Europas största insjöar, Vänern och Vättern. Men till följd av torkan är vattenståndet där rekordlågt. Jag misstänker att fiskare och annat båtfolk inte vill att sjöarna ska rädda tillgången på dricksvatten i drabbade delar av Sverige.
Än så länge kan vi hoppas att naturen löser problemet i form av både fallande snö och regn
Men det måste komma snart!



ch lite till)) 

Inga kommentarer: