söndag 12 februari 2017

Om mötet mellan Trump och brittiska premiärministern Theresa May

                  Under sin ”date” verkade president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May trivas med varandra. Enligt gammal tradition råder ju ”en speciell relation”  mellan dessa länder.  Theresa hoppas tydligen på att få till ett frihandelsavtal med USA, som skulle kunna göra utträdet ur EU lättare och bli ett steg mot hennes globala Storbritannien. Trump  hoppades kanske på att ett stärkande av den speciella relationen skulle göra det lättare att dra ned på engagemanget i Nato. Men troligen kommer inte dessa drömmar att förverkligas.
Trump sa visserligen efter mötet att han så snart som möjligt ville ha ett frihandelsavtal med Storbritannien. Men (som vanligt) underskattar han svårigheterna. Storbritannien kan inte ingå sådana avtal innan EU-utträdet är avklarat. Och det tar minst två år. Och Trump måste göra sig av med sin slogan ”America first”. Kommer han att göra det? Storbritannien kan förlora det tullfria tillträdet till Europas bilmarknad. Är Trump beredd att hjälpa May genom att liberalisera USA:s införselregler för brittiska bilar? May vill dra ned på invandringen till Storbritannien, men det kan göra det svårt för investerare att rekrytera kompetent personal. Trumps tro att en satsning på relationerna med Storbritannien ska kunna ersätta alla de allianser, som USA har bildat efter andra världskriget, är helt orealistiskt. Storbritanniens militär kommer inte kunna erbjuda något omfattande stöd till militära insatser på grund av omfattande militära nedskärningar.
Och det är inte troligt att May accepterar en försvagning av Nato eller ytterligare splittring av EU.
Ett frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien skulle kunna gynna båda länderna. Men den speciella relationen får inte bli ett verktyg för att försvaga andra västerländska allianser.


Inga kommentarer: