lördag 18 februari 2017

Skid-VM börjar men de nordiska länderna grälar med varandra.

Inför VM i längdskidåkning har det uppstått viss osämja mellan de nordiska länderna. Finland har i hätska ordalag uttryckt sitt missnöje över att Therese Johaug inte fick en längre tids avstängning från att tävla. Nu kommer hon att kunna tävla i god tid inför nästa OS. Tydligen jämför missnöjda finländare Johaugs ”straff” med det som Finland fick efter förra gången det var skid-VM i Lahtis. Då handlade det inte om att skidåkare smörjde sig med astmasalvor. Istället rörde det sig om injektioner för att höja prestationsförmågan. Och det var inte enbart de finska skidåkarna, som grovt bröt mot regelverket mot doping. Finska skidledare och tränare hjälpte till från börja till slut. En av dem hade en box full av använda sprutor och diverse blodigt avfall, som han skulle ha slängt på ett säkert ställe – men han glömde den på en bensinmack. Allt avslöjades och både skidledare och skidåkare blev avstängda.
                             Jag minns att jag hade svårt att få in i mitt huvud att ett nordiskt land kunde bära sig åt så! Det som hände i Finland har ju inte några likheter med det Johaug har gjort. Det handlar om en stor finsk skandal och ett litet norskt felsteg. Johaug litade på sin läkare, som gjorde ett misstag: Gav klartecken till henne för att använda en astmamedicin. Men det kan inte hjälpas: alla idrottsutövare bör trots allt ha ett egenansvar och inte nöja sig med vad bekanta  - eller läkare - säger. Så därför blev hon avstängd.
Det har även varit lite grinigt mellan Sverige och Norge. Men det handlar inte om anklagelser för doping utan om att svenska idrottsledare för fram principen att idrottare, som är friska, inte ska ges mediciner. Det sker tydligen i viss utsträckning i Norge, som dock har fått stöd  av en utredning, i vilken även en svensk har ingått. 

Men enligt dagens Expressen har svenska och norska idrotts-ledare och funktionärer beslutat sig för att gräva ned stridsyxan. Det behövs för nu är det enbart några dagar kvar tills skid-VM startar!  

Inga kommentarer: