söndag 12 februari 2017

Hur går det med Mexikomuren?

Hur går det med muren mot Mexiko, Trumps stora utspel under valrörelsen?  När ska den börja byggas?
Det kan knappast bli av före hösten, i varje fall inte om de ansvariga vill vara ordentligt förberedda. Men hela projektet luktar redan misslyckande. Trump sparkade igång utan att ha tagit reda på någonting.
Förståsigpåare uppskattar kostnaden för bygget till  21,6 miljarder dollar, motsvarande runt 190 miljarder kronor. Konstruktionen uppskattas ta mer än tre år.
Priset för muren är betydligt högre än de runt 12 miljarder dollar som Trump uppskattade under sin presidentvalskampanj. Det blir nästan dubbelt så dyrt! Bygget kan knappast starta före hösten, i varje fall inte om alla inblandade ska vara ordentligt förberedda. Men hela projektet luktar redan misslyckande. Trump sparkade igång det utan att ha tagit reda på någonting.
                   Förståsigpåarna menar också att det kommer att ta mer än tre år att bygga muren. Trump måste inhämta tillstånd att bygga från kongressen. Det får han troligen men det kan ta tid. Och det kan ta tid att få fram pengarna (alltså 21,6 miljarder) till bygget.

                        Men även om allt detta går bra, så återstår ett antal problem som kan sätta käppar i hjulen. Helt säkert blir det juridiska tvister med markägare, inte minst jordbrukare och ranchägare, som inte vill sälja sin mark. Än en gång kan Trump tvingas vänta på besked, eftersom det blir överklaganden ända upp i Högsta Domstol. Bara en tredjedel av murens areal ägs av staten. Två tredjedelar ägs således av privatpersoner eller av delstater.
                      Om hänsyn tas till allt som kan gå snett, lär det inte finnas någon färdig mur om tre år. Däremot har kostnaderna rusat i höjden


Inga kommentarer: