torsdag 23 februari 2017

Det svensk-norska vapenstilleståndet höll inte länge.

Dom hade ju bråkat om doping och astmamediciner men hade till sist kommit överens om att gräva ned stridsyxorna.VM i längdskidåkning, som drog igång i dag, kräver att alla ledare koncentrerar sig på det. Men den vapenvilan blev kort. Strängt taget började parterna kritisera varandra redan efter ett dygn.Och det är svenskarna som går till attack mot Norge genom att upprepa sitt budskap: Den som är frisk bör inte äta mediciner!
           Men i dag har Sverige fått ett svar, som kanske har slagit knockout på svenska debattörer. Och avsändarna är svenskar och dessutom professorer. De skriver i Svenska Dagbladet att  nästan alla astmamedicinerer omöjligen kan vara prestationshöjande. Det finns en enda som möjligen skulle kunna vara det. Därmed är den norsk-svenska bataljen avslutad - och Norge vann. Professorerna påtalar också  att skidåkarna utsätter sina lungor för stora påfrestningar. Jag förmodar att risk föreligger att besvären kan bli kroniska. Det är ju anmärkningsvärt att under förra säsongen halva svenska landslaget var utslaget. Även norska åkare hade problem, men inte så omfattande som hos oss. Tack vare Astmapiller?


Nu har mästerskapen börjat. Jag är förvånad över att så många tidningar redan utropat att spelens första guldmedalj går till Sverige genom Stina Nilsson. Visst, hon har vunnit över norskorna flera gånger, men hon har också blivit besegrad. Och det är inte så länge sedan hon blev utslagen i första omgången av en sprint (det handlar om just det i morgon). Det är mycket lätt att bli instängd och inte kunna ta sig fram till täten.Och det finns ju en norska som tycks utklassa alla konkurrenter...
Men vi får hoppas att Stina lyckas i morgon. och silver och brons duger också!

Inga kommentarer: