tisdag 5 februari 2013

Nya landsbygdskramare?




Miljöpartiet har gått ut och anklagat centerpartiet för att ha försummat landsbygden. Visst ligger det en hel del i det. Ingen tvekan om att den nuvarande centerledningen har satsat på storstäderna för att förhindra fortsatt tillbakagång bland väljarna. Miljöpartiet har plockat fram statistik som visar att staten drar ned på sin verksamhet i glesbygdskommuner. 

Landsbygdsminister Erlandsson kontrar med att säga att Miljöpartiet minsann inte bryr sig om hur folk har på landet, eftersom det partiet ansvarar för ”bensinpumpsdöden”, och att det har blivit så dyrt att köra bil, som är nödvändig för att landsbygdsborna ska kunna överleva. Men det faktum att de statliga jobben försvinner menar han beror på att glesbygdsbor flyttar till storstäderna och ”då måste staten följa med”.
Ett något märkligt argument!
Det vi i glesbygdskommunerna kan anmärka emot är följande: När regeringen ger myndigheter s.k. sparbeting, väljer dessa myndigheter att dra ned på (eller dra in) verksamhet i glesbygdskommunerna i stället för att försöka rationalisera på huvudkontoren. På det sättet försvann skattekontoret i min kommun. Och försäkringskassan är så gott som obemannad!

Nu har också folkpartiet gått ut och sparkat på centerpartiets glesbygdspolitik. Marit Paulsen ställer frågan: ”Vi kan väl inte ha en huvudstad utan ett land?”  Hon tillägger: ”Lööfs politik handlar bara om medelklassen i Stockholm”.
Hon påpekar att Sveriges exportindustri faktiskt inte i första hand ligger i Stockholm, och att många inte har klart för sig hur viktig glesbygden är för den.
Det är tydligt att miljöpartiet och folkpartiet helt riktigt antar att många gamla centerväljare känner sig vilsna, och att det därför är möjligt att knapra åt sig några av dem i valet 2014. Folkpartiet har tillsatt en grupp, som skall lyfta fram partiets glesbygdspolitik inför valet, och den ska tydligen ledas av Marit Paulsen.
   Marit drar säkert till sig väljare vad hon än pratar om, så visst kan hon även attrahera glesbygdsväljare. Men frågan är om hon kan få med sig sitt parti på några stora förändringar för glesbygden.

Men naturligtvis vore det bra, om glesbygden kunde uppmärksammas mer i ett val!


Inga kommentarer: