onsdag 27 februari 2013

Ta bort MASSTARTERNA inom skidåkningen!

Att vinna skidåkningens blåband, 50 km för herrar, i VM eller OS är det finaste av allt.


Eller rättare sagt så var det förr. Då genomfördes tävlingen med individuell start. Det var det verkliga mandomsprovet. Numera avgörs det loppet (liksom flera andra) med masstart. Det är särskilt sorgligt att femmilen ska avgöras på det sättet! Det kan leda till att i en stor tätklunga ligger alla och bevakar varandra cirka 48 km. Därefter blir det rusning, och den som spurtar bäst vinner. Han kan ända fram till sista kilometern inte ha gjort något annat än legat bakom någon/några andra.

Masstarten har fått femmilen att likna cykellopp. Några skidåkare kan försöka bromsa i täten för att därigenom ge en chans åt en lagkamrat att sticka. I världscupen har man även tagit efter cykeltävlingarnas spurtpris, varigenom segrarna får extrapoäng.

I går uttryckte Marcus Hellner i en intervju sitt missnöje över masstarterna. Jättebra! Han sa även att också norrmännen är missnöjda. Ännu bättre!
Men varför har nordiska länder gått med på att de har införts?

Själv misstänker jag att det har gått till så här. Det internationella förbundet är främst intresserad av att dra in så mycket pengar som möjligt under tävlingarna. Då spelar tv-rättigheter en stor roll. Tv-bolagen saknar kunskap om längdskidåkning och förstår säkert inte tjusningen med individuell startsordning. Däremot har de stor erfarenhet av cykeltävlingar. Det är ”häftigare” när alla startar på en gång! Och tittaren ser hela tiden vilka skidåkare som ligger längst fram.

Jag tror därför att det är tv-bolagen som ligger bakom utvecklingen mot masstarter. Skidförbunden har rättat sig efter deras krav – för att säkerställa högsta möjliga intäkter.

Då får det sportsliga komma i andra hand.

Tyvärr.

Inga kommentarer: