torsdag 21 februari 2013

Skid-VM: Vinner bästa åkarna eller bästa fuskarna?

Nu har VM i längdåkning. Sverige fick i dag (torsdag) en silvermedalj och Norge ett guld och ett silver. Fastän jag alltid älskat att titta på en sådan tävling i TV, tvekar jag nu: Är det de bästa åkarna som vinner eller är det de bästa fuskarna som gör det?


En svensk dopingexpert gick ut i media för några dagar sedan och sa att det fanns ett sätt att EPO-dopa sig vilket är omöjligt att upptäcka. Han var övertygad om att många skidåkare kommer att vara dopade under VM.

I tisdags visade SVT den finska dokumentären om den dopingsskandal, som avslöjades 2001. Hela finska landslaget med ledare och tränare var inblandade. Det kände jag till. Men inte att det pågått ända sedan 1970-talet. Till och med Juha Mieto, finsk urkraft nämndes. Han gav alltid intryck av att vara en ren naturprodukt – men skulle enligt ett vittne ha käkat ett muskelförstärkande piller. Han såg ju inte precis ut att behöva göra det! Sorgligt om det är sant!
   Programmet har blivit kritiserat för att haft med uppgifter, som inte kunnat styrkas. De handlade om svenska och norska skidåkare. Upprördheten i Norge har varit stor. Anklagelserna mot svenska åkare fick vi inte se – SVT hade tagit bort dem.

Programmet lämnade dock klara fakta om ett långvarigt dopingssamarbete mellan Finland och Italien. Ingen tvekan därför om att flera framgångsrika italienska skidåkare varit dopade.
   Det är onekligen en bra förklaring till att Italiens plötsliga framgångar. Skidåkning dominerades förr totalt av nordiska och ryska åkare. Var det inte anmärkningsvärt att Italien plötsligt hade elitåkare både bland män och kvinnor?
Uppdrag Granskning har lovat att nästa onsdag komma med nya avslöjanden om doping inom skidvärlden.. Det kan bli spännande. Men enligt rykten handlar inte om dagens skidåkare.

Så lika bra att låta bli att titta på VM. Det är omöjligt att veta om vinnarna är de bästa åkarna eller de bästa fuskarna

Inga kommentarer: