tisdag 5 februari 2013

Katastrofen (?) i Pajala.


Antag att 100000 stockholmare plötsligt hotades av uppsägning. Det skulle betraktas som en katastrof.
Just så är det i Pajala, en utpräglad glesbygdskommun i Norrbotten med drygt 6000 invånare. Där kan cirka 800 jobb försvinna. Jämförelsen med 100000 i Stockholm är inte överdriven. Ändå har situationen i Pajala inte varit någon stor nyhet i medierna och behandlats främst som en ”ekonominyhet”, eftersom ett företag riskerar gå i konkurs, vilket leder till att aktie- och obligationsägare förlorar sina pengar.
   Det handlar om gruvbolaget Northland Resources, som behöver få in 2,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta driften av gruvan, och vars aktie rasat på börsen och tappat mer än 90 % av sitt värde.
   Det firades stort när första skottet i Pajalas gruva small för några månader sedan. Många nya jobb har skapats, och allt tydde på att det skulle bli fler. En rimlig kalkyl är att varje ny gruvarbetare ger upphov till ytterligare tre jobb i andra branscher. Pajala lyckades för helåret 2012 få inflyttningsöverskott enligt befolkningsstatistiken. Den lilla glesbygdskommunen föreföll stå inför en sagolik expansion!  
Det har till och med talats om att bygga en järnväg till Pajala för frakten av malmen, som nu går per lastbil. En 90-tons lastbil var sjunde minut dygnet runt. Men detta kan vara en förklaring till krisen för Northland Resources. För enligt Norrländske Socialdemokraten har ”konkurrenten LKAB:s malmtåg 68 vagnar som vardera lastar 100 ton malm. En lokförare kör tåget. För att ersätta ett enda sådant malmtåg krävs det 108 jättelastbilar av Northland-mått, rattade av 108 chaufförer.”
För bara några veckor sedan var Stefan Löfven på besök i gruvan. Tydligen nämnde Northland Resources inte ett ord om att företaget stod inför en katastrof. Den sägs bero på att ”utbyggnaden och investeringarna har visat sig kosta markant mer än vad bolaget trodde. Dessutom har malmpriserna sjunkit.
Den plötsliga insikten är minst sagt anmärkningsvärd. Å andra sidan är det lika anmärkningsvärt, om ingen i Pajala anade att något sådant skulle kunna hända. För råvaror som järnmalm pendlar upp och ned i pris. Och gruvprojekt visar sig ofta underskatta kostnaderna. Glädjen i Pajala är lätt att förstå, men där borde ha funnits några realister.

Byggföretaget Peab riskerar en kraftig ekonomisk smäll, om gruvbolaget Northland Resources går i konkurs. Det kan leda till fler neddragningar och uppsägningar.
Men låt oss hoppas att Pajalas gruvprojekt överlever och att därmed Pajalas expansion kan fortsätta. Det kommer i så fall att kunna betraktas som det mest positiva som hänt i en glesbygdsregion på åtskilliga år.   
  

Inga kommentarer: