söndag 13 november 2016

Hjärnskakningarna inom hockeyn har fördubblats!

Än en gång har de många hjärnskakningar, som hockeyspelare utsätts för blivit uppmärksammade. Antalet skadade spelare har på några år FÖRDUBBLATS. Nu måste både spelare, klubbar och hockeyförbundet ta reda på orsakerna till detta nedslående besked.
Förhoppningsvis har de som sysslar med denna sport till sist fått klart för sig att hjärnskakningar är någonting allvarligt. En spelare, som fått en ordentlig smäll och tuppat av i cirka tio sekunder men sedan rest sig upp i avsikt att fortsätta spela ska naturligtvis inte få göra det! Jag har bloggat om detta tidigare och jämfört hockey-hjärnskakningar med dom som boxare kan råka ut för. Den boxaren blir  automatiskt avstängning från boxning i månader och måste genomgå flera läkarundersökningar.

Men varför blir det fler och fler hjärnskakningar?
Här några bidragande faktorer:
Hockeyn har blivit hårdare, mer tillåtande och tempot har skruvats upp. Därmed ökar risken för skador.Det sammanhänger säkert med att eliten numera är proffs
 Förr i tiden drömde de bästa spelarna, om att få göra debut i landslaget, "Tre kronor". Numera drömmer spelaren snarare om ett kanadensiskt proffskontrakt.    
I ett avseende är hockeyn ganska unik, när det handlar om vad som är tillåtet. Antag att i en fotbollsmatch spelare börjar slåss med varandra. Vad händer då?
Har det någonsin hänt att tennisspelare börjat puckla på varandra och använder sina rackets som vapen?
Slagsmål i hockeymatcher är däremot synnerligen vanliga. Publiken har oftast inget emot det! För cirka två år sedan deputerade en spelare från Kanada, ökänd för sina slagsmål, i en svensk klubb. Det ledde till att antalet åskådare steg kraftigt.  
Hockeyförbundet borde starta sökandet efter orsakerna till fördubblingen av hjärnskakningarna med att se till att spelarna under matcherna ägnar sig åt hockeyn, INTE åt att slåss!

Inga kommentarer: