onsdag 16 november 2016

Vi har fått en ny myndighet som inte ligger i Stockholm!

Den tredje mars överraskade regeringen genom att i DN Debatt upplysa om att regeringen skulle verka för att fler myndigheter förläggs utanför Stockholm. Det är nödvändigt om vi ska kunna hålla ihop landet. På många håll i vårt land har statliga myndigheter rationaliserats bort helt på lokal nivå. Det innebär att den lokala skattemyndigheten har försvunnit liksom Försäkringskassan. Trots protester håller även Skattemyndigheten på med att plocka bort lokalkontor runt om i vårt land. Regeringen har insett att detta inte är bra, så nu kommer den politiken att ändras. Men dessutom vill regeringen att nya myndigheter i sin helhet ska kunna lokaliseras till orter ute i landet. Först ut blev Kalmar som fått E-hälsomyndigheten. Ett bra val, eftersom Kalmar län inte härbärgerat många statstjänstemän.
Men det bör även sägas att den nuvarande regeringen (liksom Alliansregeringen) själva bär ett stort ansvar för att nya myndigheter koncentrerats till Stockholm.  Riksdagen fattade för cirka 30 år sedan beslutet att när nya myndigheter skapades skulle man alltid starta med att överväga, om nykomlingen kunde förläggas utanför huvudstaden. Men det beslutet glömdes snart bort! Koncentrationen till Stockholm fortsatte.
Men det är naturligtvis mycket glädjande att nuvarande regering tänkt om! Jag vill dock komma med några varningar. Det är viktigt att HELA ledningen för de nya myndigheterna arbetar och verkar utanför Stockholm. Det har hänt att några myndigheter har ledningar på två orter. En av dem i Stockholm och en annan ute i landet. Då är risken stor att den i Stockholm börjar att ses som överordnad den ute i landet.(Det är en aning illavarslande att en del av  E-hälsomyndighetetens styrelse sitter i Stockholm) Det finns också utlokaliserade myndigheter som efter några år skapar ett kontor i Stockholm och börjar flytta verksamheter dit. Ett annat varnande exempel inträffade i Göteborg, som fått ett statligt museum med flera avdelningar. Chefen, en stockholmare som tydligen inte trivdes med befinna sig så långt från kunglig huvudstaden, började flytta verksamheter dit. Till slut satt nästan hela ledningen i Stockholm!
Så kan det gå, om man inte är observant.

Så lycka till Kalmar! Jag hoppas det går bra för er! 

Inga kommentarer: