tisdag 29 november 2016

Trumps godbitar!

Fortfarande vet vi alldeles för lite om  vad Trump och hans ministrar kommer att göra, när de ska börja regera. Mycket irriterande är att han ständigt ändrar sig och uppenbarligen anpassar sig till den som han för tillfället pratar med. Amerikanska journalister har därför backat några år i avsikt att ta reda på Trumps ståndpunkter i de stora frågorna, innan han var presidentkandidat. Det ger viss hjälp.

I sin bok från år 2000, "The America we deserve", skrev Trump att USA inte har någon anledning att lägga sig i Europas krigande fraktioner. Motsättningarna mellan dem är mycket gamla - flera århundraden. Amerikanska liv ska inte behöva offras för dem! USA skulle spara miljontals dollar varje år genom att dra sig tillbaka från Europa. De pengarna skulle kunna användas till något bättre.

Här knyter Trump an till en amerikansk rörelse, som uppstod efter första världskriget och som ville isolera Amerika från Europa. Trump har till och med använt sig av rörelsens slogan "America first".

Detta budskap har Trump inte ändrat på - ett faktum som är olycksbådande. Utifrån samma ställningstagande har han kritiserat Nato  ("för dyrt och förlegat").
  
Jag finner det något förbryllande att Trump har en benägenhet att berömma diktatorer, framför allt Vladimir Putin. Han uppskattar till och med Putins "grymhet" Menar han allvar? Eller är det ett tack för ryssarnas hackerattacker mot demokraterna och Hillary? Trump uppmanade offentligt Ryssland att försöka komma över mer information.

 Helt otroligt! Om jag somnat in strax innan presidentvalet var klart och vaknat upp i dag och fått denna text i min hand - då hade jag vägrat tro på det! 

Dom är inte många men det finns även i USA högerextremister som till och med vurmar för Hitler. Tydligen har de inspirerats av ett och annat som Trump gjort och sagt. De ordnade ett torgmöte och hyllade Trump.

Hajl Trump!  





  

Inga kommentarer: