måndag 28 november 2016

Klimatförändringarna påverkar oss redan!

Enligt mina utetermometrar hade jag 8 grader varmt utomhus i förra veckan . På flera håll i vårt land, bl.a. Göteborg, var det plus 10 grader.  Och detta innebar att många väderstationer rapporterade att de uppmätt nytt värmerekord: Så här hög temperatur i slutet av november har vi inte uppmätt tidigare.
   Och det är  inte bara i Sverige som  det varit ovanlig varmt. Det har det varit på så många håll av vårt jordklot att 2016 ganska säkert kommer att bli det varmaste året sedan de globala temperaturmätningarna inleddes. Det tidigare rekordet innehades av – 2015.  Och jag tror att tidigare var det 2014, som stod för rekordet.
Temperaturhöjningarna har redan skapat jätteproblem på vårt klot. Delar av Mellanöstern och Afrika hotas av svält på grund av brist på vatten. Det har regnat alldeles för lite (eller inte alls).  Förändringarna  omkring våra poler är stora och hotfulla.

Det är svårt att tänka sig att någon kan förneka att klimatförändringarna är ett jätteproblem – men som säkert alla vet så har Trump hävdat att klimatförändringarna är en bluff – uppfunnen av kineserna. Liknande åsikter har den krets av rådgivare, som han nu håller på att utnämna. Han har hotat med att  avveckla US  Environmental Protection Agency. Det skulle drabba vårt klot hårt. USA och Kina  är stora utsläppsbovar. Trump planerar att bli ännu värre genom löften om att öppna nedlagda kolgruvor och använda kol som bränsle. Ska han dessutom slippa betala till försöket rädda Jorden är det mycket illa!

Men jag har läst om att Trump nu har börjat svänga en aning. Han  har sagt att det kan finnas ett samband mellan "mänsklig aktivitet" och miljön.

Hel fantastiskt ! Hoppas Trump kan ge fler exempel  på eget tänkande!


Inga kommentarer: