fredag 18 november 2016

Håller EU på att kollapsa?


Det finns många tecken på det och värst är det i Central- och Öst-Europa. De blev EU-medlemmar med överdrivna förhoppningar om att genom medlemskapet  snabbt få hög levnadsstandard.  Men nu är besvikelsen stor för att så inte blev fallet.

De flesta var ju satelliter till Sovjetunionen och hade bittra erfarenheter om vad det kunde innebära. För 60 år sedan krossade sovjetiska stridsvagnar ett ungerskt uppror. Politiska ledare greps. Flera avrättades. Därefter blev Ungern det den hårdast kontrollerade staten i sovjetblocket.
                             I dag heter Ungerns starke man Viktor Orban.  Han har blivit känd för att vara allergisk mot flyktingar och sprider lögner om dem, t.ex. att antalet våldtäkter ökat dramatiskt på grund av flyktingvågen 2016. Han har gjort flera positiva uttalanden om Putin och beskriver dennes tuffa styre som ett bra sätt att få en effektiv regering. Samtidigt hånar han EU och förlöjligar Unionens liberala värderingar. Han har också kritiserat EU:s sanktioner mot Ryssland.
Är Orban beredd att lämna EU och återvända till den ryska björnens famn?  


Orban vägrade att ta emot flyktingar och har trotsat EU:s försök att lätta en aning på den börda framför allt Tyskland och Sverige haft, när det gäller ankommande flyktingar. Den omfördelningen blev ett fiasko!
I Slovakien tycks det råda totalt kaos. Slovakiskan Alena Krempaska, chef på en människorättsorganisation, blev överfallen, misshandlad  och anklagad för att vara en smutsig ”Smer-hora”,  vilket syftade på socialdemokraterna, som sitter i regeringsställning, men ett parti, som hon inte är medlem i. Några timmar tidigare hade hon deltagit i en demonstration mot korruptionen i Slovakien.  Där hade Igor Matovic talat. Men plötsligt riktade han pekfingret mot henne och hennes kollega och skrek att vi var agenter för socialdemokraterna och avskyväda provokatörer . Han anklagade dem för ekonomisk brottslighet.  Hans parti ”Vanligt folk” fick 11 procent av rösterna i parlamentsvalet i mars. Partiet saknar ideologi och består av en grupp oberoende personligheter. Partiet domineras fullständigt av Matovic. En slovakisk expert har beskrivit det som att Matovic  blev inkastad i parlamentet av väljarna i stället för en rutten tomat  som ett straff  till de korrumperade politikerna. En rapport från World  Economic Forum konstaterade nyligen att Slovakien är det näst mest korrumperade landet i Europa efter Moldavien.
Samtidigt som ”Vanligt folk” röstades in fick islamofobiska konservativa partiet  ”Vi är en familj” mer än fem procent av rösterna. Än mer chockerande: Partiet ”Vårt Slovakien”  fick 8 procent  av rösterna. Det har sitt ursprung i  nynazistiska grupper.

                             Oppositionen har misslyckats med att leverera reformer.  Den har begränsat sin verksamhet till jippon och politisk teater. Partierna har utnyttjat det utbredda hatet mot socialdemokraterna och kallat alla som inte håller med dem för fiender. Det har skapat en våldsam splittring i i landet.   

Samma tendenser finns i andra länder. I Tjeckien är det offentliga samtalet förgiftat av rädsla för flyktingar och antimuslimska stämningar - trots att det inte finns  några flyktingar! Nya hatiska partier har börjat växa fram.
Och så har vi Polen.  Där håller de nya makthavarna, ett konsevativt och katolskt parti på med att avskaffa demokratin steg för steg. Journalisterna vid Polens motsvarighet till SVT fick en morgon besök av en delegation som sa att de kunde åka hem, för dagens program skulle delegationen ta hand om.
När de något förbryllade kom tillbaka till sin arbetsplats, fick de frågan om de accepterade programändringarna. Det kunde de inte säga att de gjorde. Då fick alla sparken!
Polens SVT styrs nu helt och hållet av regeringen; yttrande- och tryckfrihet existerar ej längre i Polen, som ju strängt taget är ett grannland till oss.
Borde vi inte uppmärksamma händelserna där mer?

Jag glömde visst Moldavien, Europas mest korrumperade land. I senaste valet segrade det parti som förordar anknytning till Ryssland. De EU-vänliga, som tidigare varit i majoritet, förlorade. Ingen överraskning!  EU förlorar i popularitet över allt.
Även i länder som är EU-medlemmar!                                                                                           


Inga kommentarer: