onsdag 30 november 2016

Även ITALIEN kan komma att lämna EU!

I tidigare inlägg har jag varnat för att EU kan kollapsa. Flera medlemsländer, som tillhört sovjetblocket, verkar vara på glid mot Putin. De följer inte beslut som fattats på central nivå i Bryssel. Korruptionen har brett ut sig till ofattbara nivåer. Och allt är EU:s_fel!
Högerpopulistiska partier är på frammarsch också i Västeuropa. Risken är stor att Marie le Pin kan bli Frankrikes nästa president. Och i bakgrunden finns osäkerheten om hur det ska bli med Storbritanniens utträde ur unionen. Det blev en mycket liten övervikt för de som ville lämna EU, men det kan vara Europeiska Unionens värsta nederlag.
Italiens premiärminister Matteo Renzi betraktades i början som en frisk fläkt, som skulle kunna reformera Italien. Och han tog sin uppgift på stort allvar. Han drog sig inte för att försöka rationalisera bort onödigt många politiker. Italien har tvåkammarsystem. Den ena kammaren, Senaten, har inte bara många ledamöter, de har också högre löner än något annat europeiskt parlament. Renzi vill reducera antalet senatorer kraftigt och också minska deras makt.
Men de politiska väderkvarnarna mal alldeles för långsamt, så Renzi har inte åstadkommit allt han föresatt sig. Dessutom har fått fler politiska motståndare, som inte är så förtjusta i reformer. Därför är det nu stor risk att han inte får majoritet för sina reformförslag. 

Han har sagt att han kommer att avgå, om han förlorar, och då är risken stor att det blir totalt politiskt kaos. Den politiska krisen kan också bli ekonomisk. Italiens ekonomi är urusel. Levnadsstandaren har fallit för de flesta; ungdomsarbetslösheten är skyhög.
    Staten behöver låna för att täcka budgetunderskott. Men flera banker menar att Italiens kreditvärdighet ligger strax över nivån  skräp.” Och (naturligtvis!) anser många att EU och globaliseringen har orsakat krisen.
  Den ledande oppositionspolitikern är komikern --Beppo Grillo. Han är emot allting, framför allt är han och hans anhängare emot EU.  Förlorar Renzi valet, blir det folkomröstning om euron.
(Nu tycker jag synd om EU-bossarna i Bryssel!)  
   Det är fullt möjligt att också italienarna lämnar unionen. Då får vi Italexit efter Brexit!  


Inga kommentarer: