tisdag 15 november 2016

Fler asylsökande från Afghanistan borde fått uppehållstillstånd!

Läs denna artikel, som ursprungligen stod i Washington Post . Den väcker onekligen följande fråga:
Borde inte fler asylsökande från Afghanistan fått uppehållstillstånd?
Här börjar den:
Fler än en miljon människor tvingades förra året lämna sina hem i Afghanistan. I år kommer ytterligare en miljon att tvingas ge sig iväg. De flyr från våld och konflikter. Många har tvingats återvända till Afghanistan från Pakistan och Iran. Samtidigt har Afghanistan accepterat att ta emot afghanska asylsökande som fått avvisningsbeslut i bl.a. Sverige. Cirka 100000 kommer att anlända till Afghanistan. Dessa flyktingar saknar i stort sett allt från filtar till mat och sjukvård.
Om de inte får katastrofhjälp hotar en humanitär kris.

När USA invaderade Afghanistan 2001 levde cirka 4 miljoner afghaner i Pakistan och Iran. Många återvände då till hemlandet med förhoppningar om fred. Men nu råder den värsta våldsvågen sedan talibanerna störtades. Fler än 1600 civila dödades under första halvan av 2016. Dödsoffren beror framför allt på talibanernas anfall mot afghanska städer. Striderna leder också till att fler människor lämnar sina hem. ”Dom hade artilleri, raketer och bomber”, säger Abdullahim. ”Mina barn skrek, grannens hus förstördes. Vi var tvungna att fly”.
I den sydliga Helmandprovinsen har 60000 människor tvingats fly. I några provinser har de beväpnade grupperna  störst inflyttande, vilket leder till att det är svårt för regeringen att nå den drabbade befolkningen.
                             Minst 5000 flyktingar från Pakistan passerar gränsen varje dag. Denna flyktingvåg inleddes, när pakistanska myndigheter fastställde tidsfristen, när  flyktingar från Afghanistan var tvungna att ha lämnat Pakistan. Många har varit bosatta i där under mycket lång tid. En del flyr nu till områden, där talibanerna härskar. ”Jag har inget val. Kanske kan jag där få en bit mark” säger Jummauddin, 27 år.
”Tiotusentals återvänder varje månad. ”Det kommer förvärra situationen av osäkerhet och arbetslöshet”, säger Bashir Bezhen, politisk kommentator. Det har redan kommit rapporter om att återvändande flyktingar hamnar i konflikt med lokala invånare om resurser och land. Flyktingarna blir ofta avvisade eller hamnar i eländiga läger. De riskerar att utsättas för tvångsavvisningar och har sällan tillgång på rent vatten eller mat. ”De är de fattigaste av de fattiga. De bor vanligen under bar himmel”, säger en FN-tjänsteman.
I området där Abdulhalim tog skydd är flyktingarna oroliga för att regeringen kommer tvinga bort dem. ”De vill att vi åker härifrån, men vi har ingenting, inte ens pengar för resan” säger han. Han flydde från Kunduz till fots med sina barn och kläder på ryggen.
Bezhen säger att regeringen inte kan göra mycket för att hjälpa dem. Kriminella grupper och terrorist nätverk kommer att söka upp de arbetslösa ungdomarna. Det kommer att leda till en djupare kris i Afghanistan.   

  

Inga kommentarer: