måndag 7 november 2016

Friska 90-åringar har rejäl aptit på sex.

I byn Acciaroli i Italien bor det många välmående män och kvinnor, som är över 90 år gamla. Livskvaliteten är hög. Nästan ingen har grå starr, få drabbas av frakturer, de har utmärkt hjärthälsa och låg förekomst av Alzheimer. Gamlingarna har också en rejäl sexuell aptit.  ”Vid 95 års ålder har de hjärnor som 50-åringar, och vid 50 tänker man fortfarande mycket på sex” säger en forskare, som är en av dem som undersökt byn och dess invånare. En byinvånare, 94 år, säger att han hade flera sexuella relationer, när han var 86 år. Det berodde på att hans hustru hade dött.
Hur förklara att det finns så många friska invånare med så hög ålder?
Forskare pekar på miljöfaktorer och kosten, en lokal variant av medelhavsdieten, som inbegriper olivolja i all mat de lagar. Studier har visat att rosmarin kan vara bra för hjärnfunktionen, och den sort som växer i Acciaroli kan ha en särskilt hög koncentration av hälsobringande substanser. Byborna använder rosmarin i all mat.
Forskarna har också funnit att de äldre invånarna hade en exceptionell god mikrocirkulation – de små kapillärer, som transporterar näringsämnen och avlägsnar avfallsprodukter i kroppens vävnader.
En annan faktor är genetiken. Forskarna har hittat många oidentifierade komponenter hos invånarna i regionen.  Dessa måste undersökas närmare.

På frågan om man har hittat ”ungdomens källa” svarar en av forskarna ett bestämt ”nej”.   ”Men tillägger han, ”vi ställer rätt frågor. Det finns en potential att bli äldre än 110 år, om vi gör rätt nu.”

Inga kommentarer: