fredag 11 november 2016

Slutord om Trump!

Här några avslutande kommentarer till presidentvalet i USA, som slutade med att Trump blev president och att Hillery sade tack och adjö för sig, trots att fler faktiskt röstade på henne än på Trump. Men på grund av att USA fortfarande har kvar det föråldrade elektor-systemet kunde Trump  skaka fram 270 elektorer och därmed hade han vunnit.
                             Elektorerna behövdes, när USA var en ung nation. USA var en glesbygdsnation.  Vid presidentval skulle byarna (liksom de större orterna) ta ställning till vem de ville ha som president. Elektorn hade som uppgift att ta sig till Washington och visa upp sin bys beslut. Han fick i det läget hålla sig till byns beslut och inte lansera nya kandidater.
                             I dag är systemet helt onödigt, men amerikanarna är inte så pigga på att göra fler ändringar i den ursprungliga grundlagstexten.
                             En vecka före valdagen såg det ut som om Hillery ledde över Trump, men då meddelade FBI-chefen att han skulle granska hennes e-post igen. Då blev det liv i Trump, och han började knappa in på hennes försprång. Visserligen fick FBI medge att han inte hittat något nytt, men skadad var redan skedd. Förmodligen hade hon besegrat Trump, om inte FBI klampat in en vecka före valet! 
Det kan vara bra att ha klart för sig att Trump utsätts för hårt kritik från många håll. Här ett exempel:
”Trump är en bluff, ett bedrägeri. Oärlighet är hans kännetecken. Hans mobbande, girighet, skrytande är vedervärdigt”. (Författaren är Mitt Rommey, en av de högsta republikanerna)
Här ett annat omdöme:
En auktoritär och nationalistisk längtan efter en stark man hotar att leda till västvärldens undergång”. (Johan Norberg)
Det hölls flera tal efter det att Trump vunnit  ordförandeskapet. Där betonade talarna att nu var det viktigt att eliminera motsättningarna, att uppträda som  EN ENDA organisation.  Men det tycks de flesta ha strunta i. Republikanerna håller redan på med att förbereda ”avrättningen” av Obama care, den sjukförsäkring  som Obama  skapade under  sina första år som president. Det ledde till att amerikanare faktiskt skulle kunna undvika att bli ruinerade, om de drabbades av en allvarlig sjukdom.  Tänk om motståndarna till den reformen i varje fall hade kunnat lugna ned sig en aning och i stället föreslå att en grupp bestående av både republikaner och demokrater bildas och går igenom hela ersättningssystemet och försöker komma med ett förslag  till lösning, acceptabelt för både demokrater och republikaner. Men tyvärr tycks det vara omöjligt!    


Har Trump tagit tillbaka någon av de totalt vansinniga löftena om vad han skulle driva igenom, om han blev president? Det mest stolliga var väl byggandet av en mur längs gränsen till Mexiko. Det skulle inte kosta något för Amerika, eftersom räkningen skulle skickas till Mexiko. Trump har också hotat med att införa ett totalförbud för muslimer att resa in i USA.  Men vicepresident Mike Pence har sagt att det förslaget omöjligen kan genomföras. Värre är det då med Trumps ”löfte” om att riva upp frihandelsavtal. Det skulle drabba Sverige hårt, eftersom den amerikanska marknaden är mycket viktig för svenska företag. På något längre sikt skulle det kunna leda till ett förödande handelskrig .
                             Ett annat ”löfte” handlar om att USA skall lämna FN:s klimatavtal och satsa på kolkraft. Han – liksom många amerikanare, inte minst de som sitter i Kongressen - tror att uppvärmningen av jorden är en bluff.  

Det borde vara möjligt att kräva av president Trump att han tydligt upplyser oss om vilka ”löften”, som fortfarande gäller!

Inga kommentarer: