torsdag 31 januari 2013

Får vi en islamistisk minister efter valet 2014?


De politiska partierna intresserar sig för Sveriges invandrargrupper. Kanske inte i första hand för invandrarna själva utan för deras röster på valdagen.
Ett bra sätt är att få några av dem att bli partimedlemmar och placerade på valsedlarna. Ibland så högt upp på dem att de också hamnar i riksdag och fullmäktige.
Det gäller för Mehmet Kaplan. Han sitter i riksdagen, leder miljöpartiets riksdagsgrupp och är även ledamot i miljöpartiets partistyrelse. Han har också haft viktiga positioner i muslimska organisationer. Han har varit både ordförande och sekreterare i Sveriges Unga Muslimer och varit presstalesman för Sveriges Muslimska Råd .  

   I går 30/1 handlade Uppdrag Granskning åter om moskéerna. Huvudintrycket blev att det på gräsrotsnivå finns många s.k. ”förnyare”, framför allt bland kvinnorna. Men de som sitter i toppen av hierarkin är nästan enbart män, och de är bokstavstroende uttolkare av Koranen.
  Med tanke på Mehmet Kaplans ställning i miljöpartiet är det av intresse att få veta hans åsikter om t.ex. muslimska kvinnors situation. Sveriges Unga Muslimer står för en skrift, Kvinnan i Islam. Den måste ha kommit till under den tid Kaplan var verksam i organisationen.
Där står:
Koranen ger mannen rätt tillrättavisa hustrun. I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, har mannen rätt ge henne ett lätt slag, som ej får träffa ansiktet…. Det kan i vissa fall tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret, om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande.
En kvinna, som reser invändningar mot mannen, gör sig således skyldig till ”oresonligt uppförande”.
Sveriges Unga Muslimer har också hävdat följande:
Islam har fastlagt vissa universella rättigheter för mänskligheten… vilka ska observeras och respekteras under alla omständigheter, oavsett om /man/ är bosatt inom den islamska statens territorium eller utanför det.
Detta innebär krav på att muslimer boende i Sverige inte behöver följa svenska lagar, som strider mot koranen, t.ex. tillåtelse för mannen att ha mer än en hustru.
I april 2006 gick Muslimska Förbundets ordförande, Mahmoud Aldebe, ut med ett brev till riksdagspartierna, där han krävde särlagstiftning för Sveriges muslimer. Han krävde att skilsmässor måste godkännas av en imam, att kommunala skolor ska undervisa muslimska barn i hemspråk och religion i separata grupper, och att muslimska flickor och pojkar inte får ha simundervisning tillsammans.

För Miljöpartiet är jämställdhet mellan män och kvinnor kungsord. Partiet har alltid prioriterat den principen. Fick Mehmet Kaplan stora famnen utan att någon kontrollerat vad han sagt och gjort under sin tid i Unga Muslimer? Eller vad han inte gjort: Antingen medverkade han till Unga Muslimers kvinnofientliga uttalanden, eller också gjorde han ingenting för att stoppa dem.

Jag har inte hittat någon träff på nätet, där Mehmet Kaplan klart och tydligt tar avstånd från uttalanden från Mahmoud Aldebe eller andra fundamentalistiska muslimer i maktposition.
Han har ändå anlitats ofta av tv-kanaler eller Sveriges Radio. Han svarar alltid undvikande på frågor – eller börjar prata om något helt annat.

När Uppdrag Granskning började granska moskéer och muslimska organisationerna kallades aktörer, som förordade en bokstavstroende tolkning av koranen för moderata islamister. De var moderata, eftersom de inte ville bruka våld för att nå sina mål. Mehmet Kaplan tillhör den gruppen. Han tar inte avstånd från eller reservera sig mot något som står i Koranen. Alkoholförbudet följer han och passar samtidigt på att engagera sig i de döende svenska nykterhetsorganisationerna.  Koranen kräver att en troende muslim någon gång i livet gör en pilgrimsresa till Mecka. En sådan är utan tvekan en resa med oviss utgång: Miljontals människor trängs, kan klämmas ihjäl – eller smittas av livshotande sjukdomar. Men Mehmet Kaplan har ändå följt Koranens uppmaning på den punkten.
 
Det kan bli regimskifte efter valet 2014. Mehmet Kaplan kan tänka sig ingå i en rödgrön regering. I så fall blir han en islamistisk minister. Förhoppningsvis är hans islamism fortfarande ”moderat” 2014.


Inga kommentarer: