torsdag 13 mars 2014

Är Putin galen?


Ja bland Rysslandskännare finns de som menar att galenskap är enda sättet att förklara hans politik mot Ukraina. De menar att risken är stor att Ryssland riskerar att ta oerhört stor skada, om han fortsätter på den inslagna vägen. De menar också att många i den högre hierarkin i Ryssland är motståndare till det han gör. En del är vettskrämda över de följder det kan få för dem. De har stort kapitalt placerat i väst, och om Västs hot om sanktioner förverkligas, kan de förlora sina förmögenheter. Men ingen vågar gå emot Putin.

    Förmodligen är Putin inte galen; det är mera troligt att han handlar iskallt rationellt. Det har förts fram en helt annan förklaring till hans agerande, nämligen att han är övertygad om att Västvärldens ledare aldrig har varit så svaga som de är nu, och att han försöker utnyttja det.

   Ytterligare en förklaring kan vara att han vill förebygga att ”Maidansmittan” skall sprida sig till Ryssland. Därför är det viktigt att gå ut hårt mot ”Maidanregeringen” i Kiev och samtitigt slå ned på dess sympatisörer i Ryssland.

   Tyska Rysslandsexperter har påpekat att Västvärlden inte har förstått, hur betydelsefullt Ukraina är för Ryssland, en omständighet som innebär att Putin är beredd att gå långt i sina försök att förhindra att Ukraina orienterar sig mot Västeuropa. Detta har jag varit inne på i ett tidigare inlägg.

    Ett annat skäl för att Putin vågar gå ut så hårt är att han inte tror att det blir några allvarliga sanktioner – och han har skäl för att ha den uppfattningen. Tysklands export till Ryssland är mycket omfattande. Om Väst skulle införa sanktioner, som stoppar rysk export, skulle Putin svara med liknande åtgärder. En mardröm för Angela Merkels enligt Putin. Och Storbritannien vill inte riskera sin ställning som finansvärldens centrum. Den skulle hotas, om ryskt kapital försvinner från London. Frankrike har order om att leverera krigsmateriell (t.ex. stridsflygplan) till Ryssland. Så Putin räknar med att han kan fortsätta i samma stil!

   Men om trots allt den spända situationen trappas upp ytterligare, och sanktioner läggs, så finns det en risk att både Väst och Ryssland fortsätter på den inslagna vägen. Båda parter drar sig för att bryta mönstret.

Det är vad som hände sommaren1914.

Det var upptakten till Första Världskriget.      

 

Inga kommentarer: