söndag 30 mars 2014

Stoppa HANDELN med BARN i Sverige!




 

Det har hänt att nioåriga svenska barn kontaktats av agenter, som agerar på uppdrag av utländska fotbollsklubbar.

Det finns trettonåriga barn, som skrivit kontrakt om spel utomlands.

Det händer att barn får inbjudningar att besöka utländska klubbar – utan att den svenska moderklubben vet om det.

Denna verksamhet blir allt vanligare. De flesta svenska klubbar i de högsta divisionerna har haft spelare, som kontaktats av agenter för utländska storklubbar.

Minst en svensk pojke, som hamnat i utländsk storklubb, har försökt begå självmord.

   Jag har tidigare bloggat om detta problem, som idag uppmärksammades av radioprogrammet Kaliber. Faktauppgifterna ovan kommer från Kaliber.

   Ingen tvekan om att situationen blir värre och värre! Något måste göras, i synnerhet som Svenska Fotbollsförbundet anser sig vara maktlös!

    Visst kan det gå bra för dem som lockas med spel i kända utländska klubbar. Men det finns viss risk att det inte gör det. Kaliber nämner som exempel en pojke, van vid att alltid vara bäst, men som i sin nya klubb upptäckte att han inte var det och inte allttid fick spela. Han blev deprimerad och alltmer isolerad. Det kunde, efter ett självmordsförsök, ha slutat mycket illa. Han tog sig samman - och återvände till Sverige.

   Exemplet visar att utländska klubbar, som sysslar med ”barnhandel” inte har tillräckligt med personal, som kan förebygga problem av det här slaget.  

Mycket anmärkningsvärt!

   Även om barnspelarna inte drabbas av depressioner eller begår självmord, kan de råka ut för andra svårigheter, om fotbollskarriären inte blir, som de har tänkt sig. Kaliber pekar framför allt på att de ofta kommer på efterkälken med sin skolgång. Om de lämnar Sverige utan att ha tagit sig igenom grundskolan och avbryter proffskarriären i 20-årsåldern, har de mycket att ta igen.

   Tyvärr kan ju även unga fotbollsspelare drabbas av allvarliga skador. Då är det viktigt att ha en utbildning som kan ge jobb, om det är svårt att göra ”come back” på fotbollsplanen. Men den unge spelare, som just fått ett fantastiskt kontrakt och ser sina pojkdrömmar förverkligas, kan ha svårt att tänka i negativa banor.

Hur mycket hjälp får de av klubben och agenten, som lockat dem utomlands?     

    

Inga kommentarer: