söndag 23 mars 2014

Putin, jämför inte Krim med Kosovo!




När Putin godkände Krims ansökan om att få anslutas till Ryssland, tog han upp Krims självständighetsförklaring, som på goda grunder ifrågasatts i Västvärlden. Putins kommentar var att ”ni i Väst”, utan vidare accepterade Kosovos självständighetsförklaring, så varför har ni invändningar mot Krim?”

Putin hävdar således att Krim och Kosovo är fullt jämförbara storheter.

Det är helt horribelt! Det finns egentligen inga som helst likheter.

     Serbien erövrade Kosovo strax före Första Världskrigets utbrott. Serberna var lyckliga över den erövringen men det fanns ett problem: Där bodde en massa albaner! Serbiens bestämde sig genast för att eliminera det problemet. Albanerna skulle bort med hjälp av terror, hot eller tvångsdeportationer. Den politiken fortsatte in i det sista. 1999 försökte polis och militär att tömma Kosovo på albaner.

   Men den politiken misslyckades, och det blev i stället den serbiska krigsmakten som kördes ut.

   Ryssarna på Krim har aldrig varit utsatta för förföljelser av ukrainare, aldrig riskerat att bli deporterade. Ryssar och ukrainare står ju varandra nära, förstår varandras språk; har gemensam historia.

    Mer  än 90 % av Kosovos befolkning är albaner. Den serbiska minoriteten torde inte vara större än cirka 7 %. Det går därför att påstå att självständighetsförklaringen hade ett stort stöd av befolkningen. På Krim är det annorlunda. Krimtatarer och Ukrainare utgör nästan halva befolkningen – och de var motståndare till att Krim skulle bryta sig ut.

    Kosovos självständighetsförklaring föregicks av ett långvarit utredningsarbete. 1999 ställdes Kosovo under FN-förvaltning, som inte minst kontrollerade att beslut fattades i enlighet med demokratiska principer och utan att kränka internationell rätt. Helt annorlunda på Krim: Under kuppartade former avsattes provinsregeringen, och en ny tillsattes, i vilken provinsregeringschefen saknade stöd i parlamentet.

Och den så kallade folkomröstningen ägde rum till ackompanjemang  av av 20000 ryska soldater…    

  

Inga kommentarer: