onsdag 5 mars 2014

Feg statskupp eller beslut enligt författningen?

Putin och hans vapendragare menar att Ukrainas regering och president inte är lagligt tillsatta.I stället handlade det om en statskupp. Däremot menar de att det som hänt på halvön Krim är i överensstämmelse med både internationell rätt och inhemska lagar.
   Det är lätt att visa att det senare (alltså det Putin genomfört på Krim) strider mot internationell rätt. Krims provinsparlament stormades, ledamöterna slängdes ut. Därefter har rysk militär tagit över större delen av Krim. Det är lätt att göra rättsliga invändningar. 
När det gäller den nya regeringen och presidenten i Kiev, så hävdar Carl Bildt att allt skedde i överensstämmelse med lagar och författning.
   Det har jag svårt att hålla med om. Den numera före detta presidenten Viktor Janokovitj. segrade i ett presidentval. Visserligen hävdade motståndare att det förekom fusk på valdagen, men resultatet godkändes. (Tyvärr för han är en skurk!) Han är säkert huvudansvarig för att 100-tals demonstranter dog. Men han medverkade till en överenskommelse mellan demonstranter och hans egna företrädare. Den  gick bland annat ut på att presidentens makt skulle minska.
   Men på Torget godtogs inte uppgörelsen. Det blev nya demonstrationer r. Janokovitj blev rädd - och försvann. Parlamentet beslöt att avsätta honom, eftersom han "inte fanns tillgänglig". Det tillsattes en ny regering och Janokovitj blev efterlyst, anklagad för att vara skyldig för dödsskjutningarna. Det talades till och med om att han borde skickas till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. 
   Men trots hans illgärningar kan man knappast säga att avsättandet av honom skett på ett korrekt sätt. En folkvald president kan inte avsättas för att man en viss dag inte kan hitta honom! Han var ju folkvald och enligt författningen skulle nästa presidentval äga rum först nästa år.
   Ukraina har ju också ny regering och ny president, men de sitter endast fram till tidigarelagda val. Kan invändningar resas om hur det gick till när de tillsattes?
Jag har inte faktaunderlag för att kunna bedöma det - men jag misstänker att processen kan ifrågasättas..
   Men det hindrar mig inte från att tycka att det var bra att det gick som det gick, så att Janokovitj sparkades.
   Jag skulle uppskatta, om Carl Bildt kunde motivera sin uppfattning att allt gick rätt till!        

Inga kommentarer: