tisdag 25 mars 2014

Leninstatyn som blev en toalettstol.


Den stora Leninstatyn i Kiev revs 8 december under Maidan-upproret, men piedestalen fick vara kvar. Men nu har okända aktörer där satt upp en förgylld toalettstol. I senaste numret av Tempus frågar sig Kjell Albin Abrahamsson varför de gjorde det.

Hans första tolkning var att aktionen var riktad mot företrädaren på piedestalen, alltså Lenin. De 100-tals miljoner som levt under dennes förtryck hade fått erfara att han var en äkta skitpratare.

    Men den förgyllda toastolen kan även symbolisera det lyxliv som den avsatte presidenten Janokovytj levde. ”Att folket tvingades framhärda i fattigdom och elände sket bokstavligen Janokovytj i”.

   Men, tillägger Kjell-Albin, "den gyllene toan kan också vara riktad mot de nya makthavarna i Kiev. Ni får snabba på med demokratiseringsprocessen och reformer – annars kommer vi att spola också er!"

   Vilka tankar som än låg bakom beslutet att placera toan på piedestalen är det ett faktum att i Ukraina ägde en revolution rum, i vilken tusentals ungdomar var beredda att offra sina liv för att Ukraina skulle bli en demokrati. Därför är det djupt sårande att kalla demonstranterna på Maidan för ”huliganer”.

   Putin och hans anhängare beskriver de segrande ukrainarna som "fascister" och "antisemiter". Det är beklämmande att svenska vänstersympatisörer tar efter det språkbruket. Värst av allt: Även socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin har hakat på genom att varna för att partiet Svoboda, som har ett par ministerposter i den nya regeringen, har uttryckt sig antisemitiskt. Om Urban Ahlin i stället för att lyssna på vänsterpartister tagit reda på fakta hade han fått klart för sig att det gått tio år sedan Svoboda yttrade något som kan uppfattas som antisemitiskt. Enligt ordförande i den största judiska organisationen i Ukraina är dagens Svovoda ej längre det parti det var för tio år sedan. Partiprogrammet är sedan länge utrensat från antisemitism och någon antisemitism har inte kunnat noteras under de senaste valkampanjerna.

Ta intryck av det Urban Ahlin!

   Kjell-Albins avslutningsord löd:

”Höger och vänsterextremism ska spolas ned på muggen. Se där en ytterligare tolkning av toastolen på Lenins gamla sockel.”     

Inga kommentarer: