lördag 15 mars 2014

Vem var Vitkun Quisling?


 Carl Bildt hävdade att Ukrainas avsatte president Viktor Janokovyts var en quisling, eftersom han förrått sitt land genom att fly till Ryssland och be Putin att ingripa i Ukraina.
Ordet "quisling" har fått betydelsen "fosterlandsförrädare", och det är en norrman, som gett det den betydelsen. 
Hans namn var Vidkun Quisling, och visst var han en förrädare.
När Hitler tagit makten i Tyskland, och det började dra ihop sig till ett nytt storkrig i Europa, ledde Quisling ett parti med klara nazistsympatier. Han hade flera gånger träffat Hitler, som tydligen fått vissa sympatier för honom. När tyskarna invaderade Danmark och Norge i april 1940, gick Quisling ut i norsk radio och förklarade att han tagit makten och att allt motstånd mot tyskarna skulle upphöra. Men de tyskar som ledde operationen blev tagna på sängen. Det här ingick inte i deras planer!
   Så Quisling blev avsatt men gjorde come-back 1942, förmodligen tack vare bra kontakt med Hitler. Nu blev han regeringschef och behöll den posten, tills tyskarna kapitulerat. Men det innebär inte att han hade mycket att säga till om. Det är ingen överdrift att säga att han anpassade sig efter tyskarnas önskemål.
   Dock finns en viss skillnad mellan honom och den avsatte Janokovyts. Quisling flydde aldrig till Tyskland och bad dem ingripa i Norge. Han välkomnade tyskarna när de kom, men de hade kommit även utan honom. Hitler hade bråttom, för han misstänkte att britterna hade liknande planer, och han ville ha tillgång på de norska fjordarna inför det planerade angreppet i väst.
   Efter kriget blev Quisling åtalad för framför allt fosterlandsförräderi . Han fälldes och blev arkebuserad.
I Norge fanns en skicklig tecknare, Rangvald Blix. Han gjorde skämtsamma teckningar, ofta med udden mot nazismen. När tyskarna kom, var hans liv i fara, men han fick hjälp att ta sig över till Sverige. Där fortsatte han att kritisera tyskarna,  framför  allt i göteborska Handelstidningen, som gick hårt ut mot Hitler under hela hans tid som makthavare. Några gånger drogs tidningen in.  Det hade nämligen stiftats en lag som gjorde detta möjligt. En gång fick regeringen i Sverige brev från Herrman Göring, som krävde ingripande mot Handelstidningen. Exemplar av den tidningen smugglades in i Norge och lästes ivrigt.
   
 En av Rangvald Blix´ teckningar har blivit en klassiker. Den gjorde han 1944, och då stod det klart för alla att Hitlers tid snart var ute. Nu riskerade Handelstidningen inte att bli indragen! Blix ritar Quisling på besök hos Hitler.
Han gör Hitlerhälsningen och det han säger ser ni här:















Inga kommentarer: