torsdag 4 april 2013

Bör TV 4 läggas ned?

Det har kommit uppgifter om att TV 4 vill upphöra med sina lokala sändningar. Visserligen har TV 4 dementerat, men det är troligt att det denna gång går att säga ”ingen rök utan eld.” För de flesta tittare föredrar förmodligen SVT:s lokala sändningar. På kvällen (22.30) har TV 4 fem minuter lokala nyheter, men ungefär halva tiden är reklam. Hur många tittar på det?


När riksdag och regering förberedde tillståndet till en marksänd tv-kanal med reklam var tanken att dess huvudkontor och centralredaktion skulle ligga utanför Stockholm. I våra nordiska grannländer ligger inte samtliga kanaler i huvudstaden. Det dämpar koncentrationstendenserna. Men TV 4 lyckades förhindra att den principen genomfördes, inte minst genom löftet att det skulle bli stor satsning på de lokala sändningarna. Det löftet har inte hållits, och tydligen finns det till och med tankar om att lägga ned hela den verksamheten.
Då är det rimligt att staten överväger att dra in TV 4:s sändningstillstånd och erbjuder intressenter att söka ett motsvarande tillstånd sända tv. Ett krav bör vara att, precis som i våra grannländer, centralredaktionen placeras utanför Stockholm.

Inga kommentarer: