onsdag 24 april 2013

Boston och svenska flygplan. Putin är nöjd!


Det tycks vara klarlagt att terrordådet i Boston utfördes av två tjetjener. Det är en folkgrupp, som råkat mycket illa ut. Stalin deporterade dem från Tjetjenien, som var en autonom republik inom Sovjetunionen. 1956 fick de återvända. I samband med Sovjetunionens upplösning försökte de bli självständiga, vilket ledde till ett blodigt inbördeskrig. Ryssland gick då mycket hårt fram emot dem och betraktar dem som terrorister. De har anklagats för flera terrorbrott, inte minst i Moskva, där det finns en tjetjensk minoritet.
   USA kritiserade Ryssland för dess alltför hårda politik emot tjetjenerna, men nu har Obama uppenbarligen bett Putin om hjälp för att få information om de två bröderna. Så Putin är säkert belåten!

Och än mer belåten blev han efter sitt ”låtsasanfall” mot Sverige! Inga svenska JAS-plan dök upp! Däremot ett danskt på order av Nato. Det svenska flygvapnet har inte råd att hålla permanent beredskap. Men vad är det för mening med att vi håller oss med de dyra JAS-planen, om de står på marken, när det händer något?


I february skrev jag ett blogginlägg med namnet "Kommer Ryssland ockupera Gotland? Jag hade då läst Lars Wilderängs roman Midvintermörker. Han beskriver ett Sverige, som vaknar upp en juldagsmorgon, och är ockuperat av Ryssland, som framför allt är intresserat av att ta över Gotland. Det lyckas. 
Han har säkert rätt i att det lönar sig att slå till mot Sverige under en stor helg, för då är vårt nedbantade försvar upptaget av firandet.

De ryska planen vek av mot Gotland, som ju är totalt försvarslöst. Ingen reaktion från Sverige...

Ja, Putin har dubbel anledning att vara belåten!



Inga kommentarer: