lördag 27 april 2013

Ekot skryter - men har gjort bort sig...

Nu förhörs de mest inblandade i den s.k. Saudi-affären, d.v.s. projektet att bygga en vapenfabrik åt Saudiarabien för svenska pengar.
Mest belåten över att den soppan aktualiserats är nog Ekoredaktionen: På nytt blir det möjligt att upplysa lyssnarna om att det var Ekot, som "avslöjade" den affären, genom att skickligar journalister grävde sig fram till sanningen!  .
Men i själva verket måste det ha gått till på ett helt annat sätt. Ekot hade inte kunnat "avslöja" någonting utan att hjälp av en tipsare, en"Deep throat", som kontaktat Ekot och erbjudit hemligstämplade dokument. Det är ett allvarligt brott, inte minst för att Sveriges relationer med "främmande makt" kan skadas. Därför pågår porisutredningar, som naturligtvis ska försöka hitta den ansvarige.
   Ekots "avslöjande" byggde således helt på uppgifter från tipsaren. Genom att inte redogöra för allt på en gång utan i stället levera lite varje dag, gick det att suga på godbiten betydligt längre. 
   Ekot har också kunnat lägga ut kopior på hemligstämplade dokument på SR:s hemsida. Men det har skett på ett så klantigt sätt att tipsaren kan bli avslöjad - och det var väl inte meninge?
   I framtiden kommer säkert nya tipsare att dra sig för att vända sig till Ekot!

Inga kommentarer: