tisdag 2 april 2013

Var är våren?


Nu har vi haft samma typ av väder i mer än en månad. Solen skiner på dagen, men på natten är det svinkallt. Och det är torrt – det har hos mig inte varit något som helst nederbörd på mycket länge. Däremot ligger snön kvar, även om snötäcket reduceras på grund av att solen ändå blivit starkare.

Vi är inte ensamma om att ha det så här. Europa ned till Medelhavet har denna typ av väder.

Det är helt meningslöst att lyssna på väderrapporterna. De har ingenting nytt att säga. Radio och tv skulle kunna ställa in dem tillsvidare...

Men varför har det blivit så?

Hur underligt det än kan låta, kan det ha att göra med uppvärmningen av klimatet! När det blir varmare runt omkring Nordpolen, blir även de vindar som blåser därifrån varmare. När de möter varmare vindar, som kommer från söder, blir kontrasten mellan kalla och varma vindar onormalt svag – och det kan påverka de s.k. jetströmmarna. Det är vindar som blåser på mycket hög höjd. Deras riktning ändras – och det skulle kunna vara orsaken till den vädertyp vi har nu.

Detta är dock bara en teori, men om den är sann riskerar vi att ofta drabbas av detta elände.

I dag, 2 april, finns inga som helst tecken på omslag i vädret. Solen kommer fortsätta att skina om dagarna – och på natten faller temperaturen snabbt.

Sjöarna här i Värmland är fortfarande täckta av is. Skidspåren är användbara, men isiga.

Minns någon filmen ”The day after tomorrow?

Riktigt så illa är det inte!



Inga kommentarer: