fredag 19 april 2013

inkompetenta journalister? Eller är det än värre??

Affären Omar Mustafa har inneburit att ”hela havet stormar” Ett exempel är att Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg i skarpa ordalag kritiserat en krönika som en av Aftonbladets egna krönikörer, Monica Gunde, dagen innan skrivit i tidningen. Lindeborg anklagade Gunde för att ha uttryckt uppfattningen att ”eftersom Omar Mustafa är muslim, är han för hedersvåld”.


Onekligen en allvarlig anklagelse!

Men vad hade då Gunde skrivit? Jo, det här:

”Jag har visserligen inte en susning om vad Omar Mustafa står för, men han om någon … hade kunnat rycka tag i komplexiteten och regelverket i de s.k. hedersreleterade familjerna och dämpa det hedersreleterade förtrycket en smula.”

Anklagade Gunde med denna formulering verkligen Omar Mustafa för att vara anhängare av hedersvåld?
Knappast. Däremot så menade hon att han borde ha vissa kunskaper om hedersproblematiken – men det är en annan sak.

Det kan ha varit så att hon hyste misstankar om att han kände viss sympati för hederskulturen, men inte ville/vågade uttrycka det öppet. De misstankarna kan hon ha fått av en signerad ledare i Svenska Dagbladet. Där skrev författaren att ”Omar Mustafa” kallat ”personer som arbetar mot hedersvåld islamofober”.

För det påståendet hänvisar författaren till en artikel i Newsmill 31/3 2011, skriven av Omar Mustafa. Där finns en mening som lyder så här:

”Islamofoberna har sedan länge försökt bevisa att vi muslimer och ledare för muslimska organisationer sympatiserar och praktiserar kvinnoförtryck

Detta var ingen höjdare i Omars artikel. I de muslimska organisationer som han verkat i finns en negativ syn på kvinnan, och det är fånigt att förneka det. Men det går inte att av den meningen dra slutsatsen att Omar generellt kallar ”personer som arbetar mot hedersvåld” för islamofober. Hedersvåld finns ju även i icke-islamska kulturer, något som Omar förmodligen känner till.

De citat som välkända journalister (varav en är kulturchef) åberopat styrker inte deras anklagelser. Inser de inte det? I så fall handlar det om bristande kompetens. Men det finns en annan möjlighet, att de är medvetna om att de inte har täckning för sina anklagelser – men framför dem ändå. Det är värre!

Tillägg:Monica Gunde har även kritiserats på Aftonbladets ledarsida (!):
"Monica Gunnes alster är precis den typ av saker som kommer krälande i spåren av det, delvis islamofoba, drev som Omar Mustafa blivit utsatt för. Den får inte stå oemotsagd eftersom det representerar en oacceptabel människosyn."


Inga kommentarer: