lördag 13 april 2013

Fejkades månlandningarna? Är uppvärmningen bluff?

En ny opinionsundersökning redovisar vad amerikanska väljare anser om olika konspirationsteorier. 37 procent tror att den globala uppvärmningen är en bluff; 12 procent är osäkra. 51 procent håller med den stora majoritet av vetenskapsmän, som inte tror att det är en bluff.
   Det innebär ju att nästan halva USA inte tror på uppvärmningen. Inte undra på att det är svårt att få igenom förslag om att begränsa utsläpp av växthusgaser, i synnerhet som 58 procentt av dem som sympatiserar med republikanerna tror att uppvärmningen är en bluff.
En konspirationsteori, som det har mumlats om i många år, går ut på att månlandningarna var fejkade. Men det tror endast 7 procent på. 14 procent tror dock på skogsvarelsen Big Foot, en släkting till den s.k. Snömannen. 4 procent tror att utomjordiska reptilvarelser med förmåga att ändra skepnad kontrollerar världen genom att anta en mänsklig form.
   Men mera övertygade var man i USA om att det finns en hemlig global elit, som är ute efter att ta makt över världen. Det var bara en minoritet, 46 procent, som helt avvisade denna tanke. En obesvarad fråga blir: Hur ser denna elit ut? Vilka är det som vill erövra världen? För 30 år sedan fruktade många kommunisterna. På Hitlers tid hade många svarat judarna. Men idag?
   En god nyhet för Paul McCartney är att endast 5 procent tror att han dog i en trafikolycka och måste ersättas av en dubbelgångare för att Beatles skulle kunna fortsätta med sin karriär.
   11 procent tror att USA:s regering kände till och accepterade attackerna mot World Trade Center 11 september.2001. Tidskriften Tempus som presenterat dessa siffror skriver om sistnämnda resultat "endast 11 procent". Jag tycker det är en hög siffra.
President Obama har problem med opinionen, i varje fall i konservativa och religiösa kretsar. 13 procent tror att han är "Antikrist", en djävulsfigur som vill ersätta Jesus. Ytterligare 11 procent tror att Obama kan vara Antikrist, sammanlagt alltså nästan en fjärdedel av de svarande. Andra undersökningar har kommit fram till att nästan halva befolkningen tror att Obama är muslim.
Andra häpnadsväckande resultat av opinionsundersökningar är att upp emot halva USA tror på bibelns skapelseberättelse och syndaflod och att Noaks ark ska kunna återfinnas, eventuellt i USA.

Inga kommentarer: