onsdag 10 april 2013

Önskvärt: Förbud mot nikab och burka!



Förbudet bör definitivt finnas på allmänna platser som gator och torg. Bakom nikaben eller burkan kan det finnas något helt annat än en religiös kvinna. Kanske en efterspanad brottsling.

Vidare på skolor och inom vården.
Lärare och elever måste kunna se varandras ansikten. Hur göra om elever kommer till en skrivning bärande burka? Även patienter på sjukhus bör ha rätt att se ansiktet på sin vårdare. Dessutom finns det hygieniska skäl att ha förbud där.

Nikap förekommer i några förskolor. Bärarna menar att det går bra. Men även barn behöver se ansiktet på dem de har närkontakt med. Barnen ska lära sig att tolka ansiktsuttryck. Då får inte ansiktet vara täckt!

Och vad sägs om nikab på en programpresentatör i tv?

Det finns ett helt annat skäl att säga nej till att kvinnan täcker hår och ansikte. Det bygger på förställningar om att en otäckt kvinna utgör en frestelse för mannen. Den tanken innebär nedvärdering av kvinnan; det strider mot jämställdhetstanken!
Varför inte hävda att mannen ska täcka ansikte och hår? Även kvinnan kan ju bli frestad!

Det är sorgligt men sant att utvecklingen i många muslimska länder i dag går åt fel håll, inte minst i de länder, där den arabiska ungdomsrevolten ägde rum. Islamistiska rörelser växer i styrka. Ett exempel är Tunisien, det land som inledde den revolten. Där har unga kvinnor kunnat vara västerländskt klädda och nikapen var till och med förbjuden (burka förekom inte). Nu breder nikaben ut sig. Islamister talar öppet om planer på att införa sharialagar, vilket bland annat innebär spöstraff för ”mindre” brott, stening av äktenskapsförbrytare och avhuggning av händer på tjuvar.

Men detta påverkar väl inte oss i Sverige?
Nej, vi får nog inte se programpresentatörer med Nikab. Men det är sorgligt att det förekommer krav på att få ha heltäckt ansikte i skolvärlden och på några arbetsplatser.
Jämställdhet mellan könen är en del av vår värdegrund, och den bör i alla sammanhang respekteras.

Inga kommentarer: