söndag 19 maj 2013

Diskrimineras britterna i Eurovision Song Contest?


Britterna känner sig åsidosatta, utsatta för en kontinental sammansvärjning. Ingen brittisk artist har vunnit sedan 1997. Det kan, enligt dem, bero på fördomar mot dem.

Vad som är sant är att den inringda röstningen präglas av ”etniska band”. De nordiska länderna röstar på varandra. Norge gav oss i år vår enda tolva. Det brukar också heta att även Balkanländerna röstar på varandra, fastän de för några år sedan försökte slå ihjäl varandra. Men förklaringen är snarare att varje Balkanland har minoriteter från andra Balkanländer, vilka röstar på sitt moderland. En motsvarighet till det är att Tyskland gång på gång gett tolv poäng till Turkiet på grund av att Tysklands många turkar röstat på Turkiet.

Numera har vi fått ett annat röstningsblock, nämligen Kaukasus. I år kunde Armenien, Azerbajdzjan och Georgien ha nytta av det. Och Ryssland får stödröster av att det finns ryska minoriteter i länder, som tidigare tillhört Sovjetunionen.
   Men Storbritannien kan endast räkna med stödröstning av detta slag från Irland. Och det räcker inte. Förra året trodde britterna att de hade chans att vinna med Engelbert Humperdinck. Han kom näst sist. Men den stora förödmjukelsen kom 2003, då britterna inte fick en enda röst.

Någon sammansvärjning mot britterna existerar säkert inte. Det finns dock fler förklaringar till bakslagen. Kanske är ett att det inte sker någon uttagning av det slag, som vi har. Det har varit BBC som utser Storbritanniens bidrag. I år blev det Bonnie Tyler, som hade sin storhetstid för 30 år sedan. ”Hon ser ut som ett återuppväckt lik på scenen” lyder en kommentar.

En annan förklaring kan vara att britterna slipper semifinalerna och går direkt in i finalen – liksom några andra länder. Samtliga dessa hamnade långt ned i år. Det är troligen ett handikapp att inte ha varit med i semifinalerna, där låtarna hinner sätta sig. Det kan tilläggas att Irland, som delar Storbritanniens öde att inte få stödröster från kontinenten genom ”etniska band”, intog jumboplatsen i år.

Inga kommentarer: