måndag 13 maj 2013

SVT, ge inte flyktingar falska förhoppningar!


I går hade Sveriges Television ett inslag om en romsk familj från Makedonien, som hotas av avvisning. Dom hade kommit till Sverige i hopp om att deras yngsta barn skulle få vård. Det framgick inte, vilken sjukdom det gällde eller om barnet hade fått någon vård. Men barnet hade dött och blivit begraven. Nu vill familjen stanna i Sverige för att kunna besöka graven.
   Genom kyrkan på orten har det blivit ett engagemang för familjen; en präst framhöll betydelsen av att övriga barn borde få en chans att växa upp i Sverige.

Det är lätt att förstå att familjen vill stanna i Sverige. Romerna på Balkan lever under vidriga förhållanden. De bor i segregerade kvarter i hus, som saknar det mesta av det som vi anser vara självklart. Det finns inte någon etnisk grupp, som har lägre status än romerna.

Men familjen kan knappast undgå att bli skickad tillbaka till Makedonien. Behovet av att kunna besöka en gravplats räknas inte som tillräckligt skäl för att få uppehållstillstånd. Migrationsverket frågar sig nog, varför familjen inte tog med sig barnet tillbaka i en liten barnkista. Det hade förmodligen kyrkan på orten kunnat hjälpa till med att finansiera.

När flyktingar, som riskerar avvisning, blir intervjuade av Sveriges Television har de en benägenhet att tro att nu kommer det at ordna sig. Svensk tv stöder ju oss! Journalisterna på tv borde därför sätta sig in i ärendet ordentligt. Om förutsättningarna för uppehållstillstånd är mikroskopiska, borde de inte riskera att inge falska förhoppningar. Den efterföljande besvikelsen kan drabba familjen hårt.

Inga kommentarer: