lördag 18 maj 2013

Får vi "Spökstäder" i Sverige?

Eller snarare handlar det om kommande ”Spökbyar”, där samtliga hus är obebodda och håller på att förfalla.


Detta perspektiv har SVT i Rapport eller Aktuellt uppmärksammat i en serie reportage. Det finns glesbygdskommuner som förlorat över 60 procent av sin befolkning. Ett exempel är Åsele. Naturligtvis får en sådan kommun stora problem att få ekonomin att gå ihop. För att spara läggs ett högstadium ned, men det leder till att barnfamiljer flyttar, vilket i sin tur gör att ekonomin försämras ännu mer. Det var värdefullt att SVT klart och tydligt slog fast att det är glesbygdkommunerna som förlorat på de förändringar, som ägt rum i det s.k. skatteutjämningsbidraget, (”Robinhoodskatten”, enligt vilken rika kommuner ska ge bidrag till fattiga). Förändringarna har i stället gynnat storstäderna. Stockholm har agerat i den riktningen och drog sin inte ens för några år sedan att bryta mot lagen genom att presentera en budget i obalans, hänvisande till att man tvingats sätta av pengar till det bidraget!

Glädjande nog har SVT även uppmärksammat att glesbygdskommunerna förlorat jobb och inkomster genom neddragningar av statlig verksamhet. Vunnit har i stället, enligt SVT, storstäderna. Men här borde SVT ha nämnt att vinnaren framför allt är Stockholm. För när det gäller lokalisering av nya myndigheter hamnar de nästan undantagslöst i huvudstaden, trots att riksdagen slagit fast att nya myndigheter bör lokaliseras utanför Stockholm. Detta är ett problem, som jag åtskilliga gånger påtalat.

Det är sorgligt att det parti som anser sig bäst av alla partier företräda landsbygdens/glesbygdens intressen, nämligen centerpartiet, inte har åstadkommit någonting för att bryta denna utveckling.

Maud Olofsson försvarade sig en gång med att säga: ”Ingen annan är intresserad av göra något åt det.” Vilket struntprat! Hon borde satt hårt mot hårt. I sista hand hade hon kunnat hota med att lämna regeringen. Då hade hon säkert inte behövt oroa sig över sjunkande siffror i opinionsundersökningarna!

Inga kommentarer: