lördag 18 maj 2013

Totalhaveri för radions Konflikt.


I onsdags sände Uppdrag Granskning en mycket lyckad granskning. Programmakarna ville visa, hur lätt det är att få smäll på fingrarna av att uttrycka opassande åsikter. Ja, det räcker med några ord som av somliga kan uppfattas som opassande.

Ett exempel gällde kritik av en artikel i Aftonbladet, där en journalist på kulturredaktionen hade hävdat att nästan alla somalier i Sverige hade gått så många år i skola i sitt hemland att nästan ingen kunde vara analfabet. Men kritikern, som i flera år engagerat sig för somaliers integration, visste att kulturjournalisten hade fel och skrev ett genmäle.

Vad ledde det till? Ja – naturligtvis – till att han stämplades som en rasist med åsikter som hör hemma i Sverigedemokraterna.

Det värsta exemplet gällde dock en somalisk journalist, Amun Abdullahi som jobbat på Sveriges Radio. Där har hon avslöjat att en ledare på en fritidsgård i Rinkeby rekryterat ungdomar till al-Shabaab - en islamistisk milisgrupp i Somalia, som terroriserat befolkningen och till och med förhindrat matleveranser från att komma fram till den svältande befolkningen.

Men hennes reportage ledde till att det spreds en uppfattning om henne bland somalier att hon sålt sig till svenska journalister och deras svartmålning av islam.

Detta var hon beredd på, men inte det som inträffade några månader senare. Radions Konflikt ifrågasatte hennes uppgifter. Den 24 april 2010 sände Konflikt ett reportage från Rinkeby där uppgifterna om al-Shabaabs rekrytering avfärdas som hörsägen och rykten.
   Konflikt ifrågasatte även andra mediers rapportering om Rinkeby, bland annat den tidigare discjockeyn Kadafi Husseins uppgifter om att ungdomar kommit till honom och sagt att al-Shabaab försökt rekrytera dem. Programmet spred en bild av att det inte var religiösa krafter som var problemet i Rinkeby - utan Kadafi Hussein.

Kadafi Hussein ifrågasattes också för att han varit med i TV4:s Kalla Fakta. Där sade han att religiösa män stoppat flickor från att gå på fester som han arrangerat. En flicka berättade anonymt om just detta. Men i Konflikt berättade flickan att hon aldrig varit på någon av Kadafis fester, och inte blivit stoppad. Problemet var bara att Konflikt intervjuat fel flicka! De förväxlade henne med en annan flicka som varit med i Kalla fakta

Konflikt ifrågasatte också att någon svensk-somalier dödats i Somalia när de stridit för al-Shabaab. Idag finns Säpo-uppgifter som styrker Amun Abdullahis rapportering i Ekot. Hemliga avlyssningar visar hur ungdomsledaren mycket riktigt hade samlat en grupp kring sig och att flera sedan gav sig av till Somalia. Minst en av dem dog i strid.

Värst av allt: Konflikt hade på sin egen redaktion uppgifter om Somalia, al-Shabaab och en ung man, som varit på väg att åka och kriga. Men det reportaget sände inte Konflikt. Det hade gjorts av frilansjournalisten Carolina Jemsby, som förmodar att redaktionen ”blev besviken på det material jag hade” och hade ”förväntat sig något annat”.

Tja, det går väl att förmoda att materialet inte stämde med Konfliktredaktionens åsikter. Men i reportaget, som förnekar att al-Shabaab rekryterar krigare, gör redaktionen pinsamt många misstag. Slutsatserna fick allvarliga följder för Amun Abdullahi: Hon blev än mer utfryst. De religiösa grupperna kunde hävda att de hade rätt.

Just därför hade det varit bra, om Konflikt i sin sändning i dag gått ut med ett beklagande och erkännande om brister i reportaget. Men så blev det inte. I stället kastade sig Konflikt över det raserade åttavåningshuset i Bangladesh och de extremt låga lönerna för kvinnliga textilarbetare.

Och visst gör de rätt i det. Men Konflikt har orsakat att en lovande kvinnlig journalist från Somalia gett upp. Var hon inte värd några ord?

Inga kommentarer: