söndag 19 maj 2013

Reformera Eurovision Song Contest!

  Tänk om Saudiarabiens kung börjar intressera sig för nästa sommarolympiad i Brasilien. Han upptäcker att hans land har alldeles för få guldmedaljkandidater. "Detta måste vi göra något åt", tänker han. Några medlemmar av kungafamiljen får i uppdrag att snabbt få tag på idrottsmän ( kvinnor ska inte idrotta!), som kan ge Saudiarbabien guldmedaljer.Dom börjar med friidrotten och åker till Afrika. Kontrakt skrivs med långdistanslöpare från Etiopien och Kenya. De tillhör världseliten.
   Sedan flyger kungens sändebud till Amerika. Det blir nya kontrakt med världseliten på de korta sträckorna; alltså från 100 meter till och med 400 meter.
   Därefter besöker sändebuden Europa och det blir kontrakt med kulstötare, diskuskastare och några höjdhoppare.
   Kungen är belåten. Saudiarabien kan nu vinna många guldmedaljer.

Nej, det går inte! Inom den olympiska världen är det endast landets invånare, som får ställa upp i de olympiska spelen. Men i European Song Contest är läget annorlunda. Det land som får flest röster och som utropas som segrare, kan ha använt sig av en "song", som skrivits av en kompositör från ett helt annat land. Och såvida inte reglerna ändrats, kan också artisten som sjunger komma från ett annat land.
   I går var det nära att Azerbajdzjan, som ju vann för två år sedan, på nytt hade segrat. I så fall hade det skett med hjälp utifrån (Sverige). Det har regimen i Azerbajdzjan råd med. Den har visserligen inte lika mycket pengar som Saudiarabien, men där finns olja. Dessutom ett förtryck av befolkningen, som borde leda till uteslutning ur Eurovisionen. 2009 kallade regimen azerbajdzjaner till förhör, på grund av att de i European Song Contest röstat på Armeniens bidrag!
Tur att Danmark vann i år!
Men borde inte reglerna ändras? Borde inte varje land tvingas hålla sig till sina egna förmågor? Det kan möjligen leda till att kvaliteten faller något,
men det skulle bli större variation i musiken. 
  

Inga kommentarer: