onsdag 8 maj 2013

Våldsamma demonstrationer i Bangladesh. Varför?

I Bangladesh är det oroligt. Det har varit våldsamma demonstrationer i huvudstaden Dhaka. Cirka 28 dödsoffer och flera hundra skadade. Upprördheten har bland annat handlat om att några bloggare riskerar långvariga fängelsestraff för att ha uttryckt sig nedlåtande om profeten. Men den som tycker att det ändå är positivt att demonstranter värnar om yttrande- och tryggfrihet har tyvärr alldeles fel. För demonstranterna kräver att bloggarna skall avrättas! ”Häng ateisterna!” skanderade man. Ett annat krav gäller införande av sharialagar.


Demonstrationen i Dhaka är bara ett av många exempel på en minst sagt trist utveckling i stora delar av den muslimska världen. Extrema former av islamism vinner gehör i land efter land.. Den ”arabiska våren”, ”ungdomsrevolten” tycks i stället ha gynnat islamistiska partier. Utvecklingen i Afghanistan är också oroande. Där har tidigare funnits en negativ inställning till självmordsbombare. Trots att Afghanistan drabbats hårt, har befolkningen börjat acceptera denna form av terror mot oskyldiga.. Risken att talibanerna tar över, när de utländska trupperna försvinner är stor.
   Det kommer att drabba kvinnorna hårt. Kvinnor, som lyckats skaffa sig utbildning och arbete, riskerar att förlora allt de vunnit. En taliban menade att en änka, som försörjde sig och barnen genom att hon fått jobb, borde klara sig genom ”att tigga”.

Vilka förklaringar kan finnas till denna trista utveckling?



Inga kommentarer: